Nieuw webcollege: hoe leest u een arrest van de Hoge Raad?

Jaarlijks worden er door de Hoge Raad ongeveer 825 strafrechtelijke arresten op rechtspraak.nl gepubliceerd. Arresten die u wellicht met regelmaat bestudeert. Maar hoe herkent u snel welke voor u van belang zijn en welke niet?

hoe leest u een arrest van de Hoge Raad, Ybo BurumaIn samenwerking met de Wiki Juridica Straf Redactie (WJSR) heeft SSR het webcollege ‘Leeswijzer arresten van de Hoge Raad (strafkamer)’ ontwikkeld. In twintig minuten licht raadsheer Ybo Buruma toe hoe u een arrest van de Hoge Raad moet lezen en welke onderdelen daarin voor u interessant zijn. Verder geeft hij antwoord op vragen als:

  • Hoe herkent u snel welke arresten voor u van belang zijn en welke niet?
  • Wat bedoelt de Hoge Raad precies als hij overweegt dat het oordeel van de rechter (niet) getuigt van een onjuiste rechtsopvatting?
  • En maakt het verschil als de Hoge Raad overweegt dat een motivering van het hof ‘niet zonder meer begrijpelijk’ of ‘niet begrijpelijk’ is?

Het webcollege is toegankelijk via Wiki Juridica en MIJN SSR* en zal door SSR ook gebruikt worden ter voorbereiding bij de actualiteitencursus straf(proces)recht en bij de leeractiviteit ‘Hoger beroep en cassatie’.

*Indien u nog geen MIJN SSR-account heeft, neem dan contact op met de SSR servicedesk (e: ssrservicedesk@ssr.nl / t: 088-3613212). Voor toegang dient u wel werkzaam te zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie.

Bekijk het webcollege ‘hoe leest u een arrest van de Hoge Raad?’

 

Terug naar het nieuwsoverzicht