Rol juridisch medewerkers centraal tijdens ‘Duik in het diepe’ | SSR

Rol juridisch medewerkers centraal tijdens ‘Duik in het diepe’

‘Rechter & Co’ is het onderwerp van de tweede ‘Duik in het diepe’ die SSR op 23 februari in Utrecht organiseert. Over die ‘Co’ (juridisch medewerkers, stafjuristen en gerechtsauditeurs) gaat het nauwelijks binnen en/of buiten de Rechtspraak. Toch nemen zij een steeds belangrijker positie in het besluitvormingsproces in. Is dat wenselijk of onwenselijk gezien de kwalitatieve eisen die gesteld moeten worden aan de rechterlijke besluitvorming?

Genoemde medewerkers bereiden zaken voor, voorzien rechters van advies en schrijven concept-uitspraken. Onmisbaar voor het adequaat functioneren van de Rechtspraak. Maar brengt hun verregaande inbreng de rechtspraak wellicht in gevaar? En verandert hun rol de positie van de rechter fundamenteel? Daarover gaat deze middag waarbij u op de hoogte wordt gebracht van de huidige situatie op basis van recent promotieonderzoek. U wordt uitgedaagd om mee te denken over de onvermijdelijke dilemma’s die gepaard gaan met deze ontwikkeling door sprekers uit de wetenschap en de dagelijkse rechtspraktijk.

Sprekers

Nina HolvastNina Holvast

Universitair Docent bij de sectie Sociologie, Theorie en Methode van het recht aan de Erasmus School of Law. Zij promoveerde in 2017 op het proefschrift ‘In the Shadow of the Judge. The involvement of judicial assistsants in Dutch district courts’, een empirisch onderzoek naar de betrokkenheid van juridisch ondersteunend personeel in het rechterlijk besluitvormingsproces op de rechtbank. Tijdens haar promotietraject publiceerde zij verscheidene bijdragen aan internationale tijdschriften.

 

Peter MasciniPeter Mascini

Hoogleraar Empirical Legal Studies bij de Erasmus School of Law en universitair hoofddocent sociologie bij de Faculteit Sociale Wetenschappen. Geeft leiding aan het onderzoeksprogramma ‘Behavioral approaches to contract and Law’ aan de Erasmus School of Law. Mascini deed samen met Irene van Oorschot onderzoek naar rechterlijke besluitvorming in strafzaken en publiceerde daarover in ‘Recht der Werkelijkheid’.

 

Jannigje WillemsJannigje Willems

Senior rechter inhoudelijk adviseur bij de afdeling civiel recht en bestuursrecht van de rechtbank Midden-Nederland. Zij werkt bij civiel recht (kantonzaken en handelszaken) en heeft ook ruime ervaring als bestuursrechter. Zij ervaart dagelijks hoe belangrijk de juridische ondersteuning is voor het rechterlijk werk.

Programma ‘Rechter & Co’

13:00 Inloop

13:30 Opening

13:45 Nina Holvast: ‘In de schaduw van de rechter’. Bevindingen van empirisch onderzoek naar de betrokkenheid van juridisch medewerkers op de rechtbank.

14:45 Pauze

15:00 Peter Mascini ‘Wat u er zelf van denkt’ (de uitkomsten van de meningspeiling).

15:45 Pauze

16:00 Discussie: ‘Hoe verder, hoe beter?’ O.l.v. Jannige Willems

17.30 Afsluiting & borrel

Aanmelden

Update 15-12: Inmiddels is deze bijeenkomst vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Bekijk de flyer

Terug naar het nieuwsoverzicht
Sluiten