Nieuwe e-learningmodules strafrecht

Voor medewerkers van zowel het Openbaar Ministerie als van de Rechtspraak heeft SSR een tweetal nieuwe e-learningmodules ‘Internationale samenwerking in strafzaken’ en ‘Hoger beroep en cassatie’ ontwikkeld. Beide modules kennen een specifieke doelgroep, maar zijn kosteloos te volgen voor iedere geïnteresseerde binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie door in te loggen in MIJN SSR.

 

Internationale samenwerking in strafzaken

Naast een driedaagse cursus over internationale samenwerking in strafzaken voor het Openbaar Ministerie biedt SSR vanaf nu ook een e-learning module over dit onderwerp aan. Deze kan plaats en tijd onafhankelijk (in delen) worden doorlopen en behandelt de belangrijkste thema’s met betrekking tot internationale samenwerking in strafzaken, zoals:

  • Wederzijdse rechtshulp
  • Uitlevering
  • Overlevering
  • Overdracht van strafvervolging
  • Overdracht van tenuitvoerlegging strafvonnissen

De onderwerpen worden behandeld aan de hand van theorie, webcolleges en opdrachten. De module is met name geschikt voor startende medewerkers die binnen het OM werkzaam zijn binnen de werkomgevingen ‘onderzoeken’ en ‘ondermijning’.

Lees meer over de module Internationale samenwerking in strafzaken

Hoger beroep en cassatie

De verschillende webcolleges in deze module laten de specifieke wereld van de appèlrechtspraak in strafzaken zien. De module bestaat uit de volgende webcolleges en aanbevolen literatuur.

  • Hoger beroep, deel 1: Het voortbouwend appel, ontvankelijkheidsvragen, nieuwe bescheiden en onderzoekswensen en de inhoudelijke behandeling
  • Hoger beroep, deel 2: De beslissing: terugwijzen, vernietigen of bevestigen
  • De raadsheer-commissaris: De functie van de raadsheer commissaris nader toegelicht
  • Leeswijzer arresten Hoge Raad: Hoe moet u een arrest van de Hoge Raad lezen en hoe kunt u relevante arresten leren herkennen?

Binnenkort wordt de module uitgebreid met aanvullende onderwerpen zoals ‘de werking van de cassatiedesk’.

De module is met name bedoeld voor leden van het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak die binnenkort de overstap maken of recent zijn overgestapt naar het Ressortparket dan wel het Gerechtshof.

Lees meer over de module Hoger beroep en cassatie

MIJN SSR

Om toegang te krijgen tot deze e-learning modules heeft u een MIJN SSR-account nodig. Indien u dit nog niet heeft, kunt u contact opnemen met de SSR-servicedesk. Voor toegang dient u werkzaam te zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie.

Terug naar het nieuwsoverzicht