Onderzoek onderzocht: Emotie, repressie en luisteren naar ‘het volk’

“De ernstig geschokte rechtsorde”. We lezen het steeds vaker in het vonnis van de strafrechter. Dat zou een signaal zijn vanuit de rechtspraak richting ‘het volk’ om te laten weten dat men van achter de tafel heus wel de gekwetstheid van het slachtoffer begrijpt. Of is het een ‘magische formule’ waarmee men de gevaarlijk toenemende emoties denkt te kunnen tegenhouden? Henri Beunders (Hoogleraar Ontwikkelingen in de publieke opinie) ging op onderzoek uit en publiceerde onlangs ‘Hoeveel recht heeft de emotie? Over straffen in de slachtoffercultuur’. Albert Klijn, wetenschappelijk adviseur bij SSR las zijn bevindingen en plaatste kanttekeningen.

Hoeveel recht heeft de emotie

Lees de tweede bijdrage in Onderzoek Onderzocht: Hoeveel recht heeft de emotie door Albert Klijn.

Handreiking

Met ‘Onderzoek Onderzocht’ wil SSR de aandacht vestigen op publicaties en onderzoekrapportages die bij uitstek geschikt zijn om binnen de rechterlijke organisatie besproken te worden. Daarbij is niet alleen het wetenschappelijk karakter de maatstaf. Ook wil SSR aanleiding geven tot het doordenken op bevindingen en zijweggetjes inslaan die voor het werk van alle dag inspiratie kunnen bieden; een handreiking voor verdere discussie in het team, in de sector of in een extra te beleggen bijeenkomst.

In April 2018 publiceerde Klijn, in samenwerking met onderzoeker Jacqueline van der Schaaf, de eerste bijdrage: Rechter en Co of Co-rechter?

Terug naar het nieuwsoverzicht