Onderzoek Onderzocht: Procedurele rechtvaardigheid

In november 2017 promoveerde Liesbeth Hulst op het proefschrift ‘Experimental Legal Studies on Percieved Procedural Justice and Trust in Law and Society’. Hilke Grootelaar promoveerde in mei 2018 op het proefschrift ‘Interacting with Procedural Justice in Courts’. In beide onderzoeken staat de procedurele rechtvaardigheid centraal. Reden voor onderzoekster Jacqueline van der Schaaf en wetenschappelijk adviseur SSR Albert Klijn om beide proefschriften onder de loep te nemen.

Van der Schaaf: “We beogen niet beide proefschriften op zichzelf te bespreken en te beoordelen. We concentreren ons op het thema procedurele rechtvaardigheid”. Klijn: “Want als er nu één onderwerp de laatste jaren met stip aandacht heeft binnen SSR dan wel dit. Je zou bijna denken dat het uitgekauwd is; maar nee!”. Van der Schaaf:” Beide onderzoeken zijn erg interessant”. Grootelaar kijkt naar de puzzel over de verhouding tussen de invloed van de procedure naast die van de uitkomst van de procedure. Hulst agendeert de basale vraag: is er in de praktijk echt sprake van procedurele rechtvaardigheid en welke omstandigheden bevorderen welke effecten ervan?

Cover Onderzoek onderzocht Procedurele rechtvaardigheid

Onderzoek onderzocht Procedurele rechtvaardigheid

Handreiking

Met ‘Onderzoek Onderzocht’ wil SSR de aandacht vestigen op publicaties en onderzoekrapportages die bij uitstek geschikt zijn om binnen de rechterlijke organisatie besproken te worden. Daarbij is niet alleen het wetenschappelijk karakter de maatstaf. Ook wil SSR aanleiding geven tot het doordenken op bevindingen en zijweggetjes inslaan die voor het werk van alle dag inspiratie kunnen bieden; een handreiking voor verdere discussie in het team, in de sector of in een extra te beleggen bijeenkomst.

In April 2018 publiceerden Klijn en Van der Schaaf de eerste bijdrage: Rechter en Co of Co-rechter?. Een tweede bijdrage Emotie, repressie en luisteren naar ‘het volk’ werd door Albert Klijn geschreven.

Terug naar het nieuwsoverzicht