Nieuw bij SSR: De strafrechter en de nieuwe zorgwetten

Per 1 januari 2020 treden de nieuwe zorgwetten in werking: de Wet forensische zorg, de Wet verplichte GGZ en de Wet zorg en dwang. Deze nieuwe wetten vervangen de huidige Wet Bopz en betekenen een belangrijke verandering in de rol van de strafrechter.

Rol van de strafrechter

De nieuwe zorgwetgeving stelt niet de gedwongen opname, maar de zorg centraal. De strafrechter toetst de gedwongen zorg vooraf en krijgt ook de mogelijkheid een zorgmachtiging te verlenen. Een beslissing die tot nu toe aan de civiele rechter was voorbehouden. Een nieuwe situatie, waar elke strafrechter mee te maken kan krijgen en mee om moet kunnen gaan.

Om strafrechters goed voor te bereiden op de nieuwe zorgwetten ontwikkelde SSR samen met Wilma van den Berg (strafrechter rechtbank Amsterdam) en Astrid Klappe (stafjurist bij het LBVr) de cursus ‘De strafrechter en de nieuwe zorgwetten’.

 

Datum en locatie

In het najaar van 2019 organiseert SSR zes middagbijeenkomsten op verschillende locaties in het hele land. Kijk op de cursuspagina voor een locatie bij u in de buurt.

Terug naar het nieuwsoverzicht