Praatplaat voor een goed gesprek over duurzame inzetbaarheid

Bij duurzame inzetbaarheid gaat het erom werkenden in de organisatie aan het roer te zetten van hun eigen inzetbaarheid. Hoe blijf je aan het werk binnen of buiten jouw organisatie? Aan het werk blijven, is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

We leven in een tijd waarin technologische ontwikkelingen supersnel gaan. Sommige banen gaan verdwijnen of drastisch veranderen We zullen ons dus moeten blijven bijscholen om mee te kunnen gaan met deze technologische ontwikkelingen. Ondertussen klikken we op drie schermen tegelijkertijd en hebben we stress door prestatiedruk.

Kan het ook anders? En hoe pak je dit aan? Wat je belangrijk vindt in werk verschilt per individu. De een zoekt meer plezier in zijn werk of heeft behoefte aan meer uitdaging. Een ander wil meer balans tussen werk en privé.

SSR praatplaat afbeelding website

Het begint bij een goed gesprek

Om dit te kunnen realiseren, is het belangrijk om een goed gesprek aan te gaan tussen leidinggevende en medewerker of tussen medewerkers onderling. Wat geeft mij vleugels? Waar loop ik op leeg? Waarin wil ik mij verder ontwikkelen? Hierover het gesprek aangaan, kan een begin zijn van een verandering. Het is belangrijk om hierover vervolgens afspraken te maken.

Praatplaat nieuw instrument

Om dit gesprek binnen de Rechtspraak te bevorderen, maakten onderwijskundige Desiree Pieters en communicatieadviseur Claar Urbanus een praatplaat die tijdens zo’n gesprek op tafel kan liggen. Dat deden ze in opdracht van de projectgroep Duurzame Inzetbaarheid en samen met de ontwerpers van Corps. De praatplaat kun je printen. Op de voorkant staan wat triggers in tekst en beeld en op de achterkant vragen ter inspiratie. Deze praatplaat is een van de instrumenten om de inzetbaarheid te bevorderen van alle werkenden binnen deze organisatie.

Download praatplaat duurzame inzetbaarheid.

Terug naar het nieuwsoverzicht