Rio, Oio of Cio?

Michiel Eijsbouts is televisiemaker en presentator. 4 juni 2019 was hij de quizmaker/dagvoorzitter van de Dag van de Opleider Openbaar Ministerie over ‘effectief opleiden’. In zijn verslag neemt hij u mee in zijn (effectieve) gedachten van die dag.

Hoeveel effectieve gedachten heeft u per dag? Weet u het? Ik wel, want ik was bij de workshop De Kracht Van Gedachten: elk mens heeft per dag zo’n 30.000 effectieve gedachten. Da’s al heel wat, maar het wordt nog ver overtroffen door het aantal ineffectieve gedachten, want dat zijn er zo’n 90.000. Een heel hoofd vol!

Michiel Eijsbouts, foto: Bart Versteeg

Mijn eigen hoofd krijgt het ook nogal warm op deze Dag van de Opleider, want ik heb 2 petten op: als quizmaker zal ik de dag samenvatten in een snelle, interactieve Dagquiz. En als zelfverklaard neologist mag ik een alternatief verzinnen voor het woord ‘opleideling’, dat door sommigen binnen de organisatie nogal vurig gehaat wordt. Ik besluit te vertrouwen op de wijsheid van de massa: aan de kop van de dag krijgen alle aanwezigen een lesje ‘nieuw Nederlands’ (‘mantelzorg’, ‘molloot’, ‘vrijmibo’). Daarna mag iedereen alternatieven voor ‘opleideling’ aandragen (we horen fijne suggesties als ‘gezel’, ‘pre-prof’, ‘omista’), en tijdens de Dagquiz bepalen we samen de eindkeuze. Ik kan alvast verklappen: ‘discipel’ is het niet geworden.

Vanuit alle windstreken zijn de opleiders vandaag naar Utrecht gekomen om zich te laten inspireren en van elkaar te leren. Hoogleraar Manon Ruijters bijt plenair het spits af, en zet de zaal gelijk aan het werk. Via haar test op leerscan.nl komen de opleiders erachter hoe het zit met hun eigen leervoorkeuren en denkgewoonten, en dat levert verrassende en praktische inzichten op. Na de puike lunch gaan de groepjes en petit comité door naar de workshopronde. We gaan ‘anders kijken naar OM-denken’ (leuk gevonden!), leren meteen even omgaan met stress en wisselen ervaringen uit over de verschillende werkwijzen binnen het OM. Deze laatste workshop leidt tot een zeer levendige discussie tussen de afgevaardigden uit verschillende regio’s: van ‘O doen jullie dat zo?’ tot ‘ja maar dat toch echt kan alleen bij jullie!’.

Ondertussen zoem ik als een bezig bijtje door Villa Jongerius om input te verzamelen voor mijn Dagquiz. Na vieren worden in de plenaire zaal de teams gevormd die het tegen elkaar opnemen. De opleiders hebben duidelijk hun oren en ogen goed opengehouden, want mijn eerste drie vragen worden foutloos beantwoord, of het nu gaat om een citaat van cognitiewetenschapper Guy Claxton of de correcte spelling van ‘feedback is een cadeautje’. Als ik vraag naar de ingrediëntenlijst van de fruitsalade tijdens de lunch wordt het al lastiger, maar de bokken worden pas echt van de schapen gescheiden bij de vrijetijdsbesteding van Remco van Tooren, vicevoorzitter van het College van Bestuur van SSR: de meerderheid van de aanwezigen ziet in hem een fervent nummerbordenverzamelaar, terwijl hij in werkelijkheid een kei is in de sport pickleball (zilveren plak bij de herendubbel op het NK 2017). Zo leer je nog eens wat over je collegae!

Het driemanschap De Winners blijkt uiteindelijk zeer toepasselijk genaamd en gaat met de felbegeerde SSR-stormparaplu’s naar huis, een puike hoofdprijs aangezien de weergoden weer ‘s Code Oranje hebben afgekondigd. En wat die opleideling betreft: de keuze van de crowd is uiteindelijk gevallen op ‘collega in opleiding’, afgekort ‘CIO’. Een neutrale benaming, breed gedragen, lekker bekkend en lekker kort (twee lettergrepen, want je zegt natuurlijk ‘siejo’). Onthou dat woord, dan heeft u alvast 1 van die 30.000 effectieve gedachten te pakken. CIO!

Dag van de opleider 2020

In 2020 organiseert SSR wederom een Dag voor de opleider voor het Openbaar Ministerie. Zodra de datum bekend is leest u dit op de SSR-website en in de nieuwsbrief Strafrecht.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht