Coronabeleid SSR

In verband met de verscherpte maatregelen die op 13 oktober 2020 zijn afgekondigd om de verspreiding van het covid-virus in te dammen, heeft SSR in samenspraak met de Raad voor de rechtspraak en het College van Procureurs-Generaal het volgende besloten:

Met ingang van donderdag 15 oktober 2020 verzorgt SSR tot 1 december 2020 alleen onderwijs op afstand. Alle contactonderwijs op locatie wordt gestopt, met uitzondering van de zittingsvaardigheidstrainingen bij SSR (Uniceflaan) voor de initiële opleidingen. Bij de online-activiteiten geeft SSR prioriteit aan de initiële opleidingen (rio, oio’s, assistent-officieren en trainees OM). Reden voor dit besluit is dat uitstel van deze opleidingen leidt tot vertraging van de noodzakelijke instroom van nieuwe rechters en officieren.

Welke opleidingen/cursussen gaan tot 1 december door:

 • alle online activiteiten voor de initiële opleidingen, waaronder het verplichte PE-aanbod
 • de uitvoeringen van de zittingsvaardigheidstrainingen op locatie (SSR Uniceflaan); deze zijn niet online te geven omdat de houding van de rio/oio, de interactie met de verschillende procesdeelnemers en het totale beeld van het optreden op een zitting niet in een enkel camerabeeld zijn te vatten.
 • (een beperkt aantal) online PE uitvoeringen voor andere deelnemers dan rio’s of oio’s
 • online trajecten uit ons leiderschapsprogramma
 • online trajecten uit het aanbod persoonlijk leiderschap

Welke opleidingen/cursussen worden geannuleerd:

 • PE uitvoeringen op locatie voor andere deelnemers dan rio’s en oio’s
 • trajecten op locatie uit onze leiderschapsprogramma’s
 • trainingen op locatie uit het aanbod persoonlijk leiderschap

Alle betrokken docenten en cursisten zijn van deze annuleringen (en eventuele nieuwe uitvoeringen) op de hoogte gesteld.

Gebruik mondkapjes

Sinds vrijdag 2 oktober worden bezoekers in de publieke ruimtes van ons gebouw aan de Uniceflaan dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen. Onder de publieke ruimtes verstaan we het atrium, bedrijfsrestaurant, looproutes, pantry’s, liften en trappenhuizen. In het bedrijfsrestaurant geldt een maximum van 30 personen. Aan tafel hoeft u geen mondkapje te dragen.

Voorwaarden voor uitvoeringen op locatie

Bij het uitvoeren van leeractiviteiten op locatie hanteert SSR de onderstaande voorwaarden, die verantwoord en veilig les geven mogelijk maken:

 • Trainingen op locatie vinden plaats bij SSR Uniceflaan, Utrecht. Deze locatie is ingericht volgens de actuele richtlijnen van het RIVM.
 • De deelnemers hebben geen bezwaar tegen het bijwonen van een bijeenkomst op locatie.
 • De deelnemers hebben geen klachten of omstandigheden waardoor zij volgens de RIVM-richtlijnen thuis zouden moeten blijven.

Incompany

Het is voor SSR dit jaar niet mogelijk om in te gaan op incompany-verzoeken. Zowel cursusmanagers als beschikbare docenten richten zich de komende maanden op het verder digitaliseren van het SSR aanbod. Met het inmiddels beschikbare gedigitaliseerde aanbod hopen we echter grotendeels te voorzien in de diverse opleidingsbehoeftes binnen de gerechten en parketten. In 2021 hoopt SSR weer in te kunnen gaan op incompany-verzoeken.

Inschrijven mogelijk

Inschrijven voor een cursusuitvoering is nog steeds mogelijk. Omdat het (her)plannen van de uitvoeringen enige tijd kost, kan het zijn dat u op de website nog uitvoeringen (tot einde 2020) aantreft waarbij de gegevens niet helemaal up-to-date zijn. Door u in te schrijven op een geplande uitvoering, maakt u uw interesse kenbaar en informeren wij u zodra bekend is wanneer en in welke vorm de cursus doorgaat.

Aanbod online-uitvoeringen op SSR-website

SSR heeft de afgelopen maanden veel cursussen omgevormd tot een online-versie. Deze online-uitvoeringen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een virtual classroom of Skype-meeting, zijn te vinden via het filter Locatie -> online op ssr.nl (een verdere selectie op onder andere interessegebied en doelgroep is daarna mogelijk). Omdat het enige tijd kost om de cursussen opnieuw te plannen, kan het zijn dat u op de website nog uitvoeringen (tot einde 2020) aantreft waarbij de gegevens niet helemaal up-to-date zijn. Zo kan er nog een locatie vermeld staan, terwijl het inmiddels een online uitvoering betreft. Door u echter in te schrijven op een geplande uitvoering, maakt u uw interesse kenbaar en informeren wij u zodra bekend is wanneer en in welke vorm de cursus doorgaat.

Opleidingsvraag

Door prioriteit te geven aan het beschikbaar maken van ‘onderwijs op afstand’ voor de initiële opleidingen en de permanente educatie hopen we aan de belangrijkste opleidingsvraag vanuit de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie te kunnen voldoen. SSR betreurt het dat met het nemen van deze maatregelen, een deel van het aanbod geen doorgang kan vinden. Uiteraard houden we de RIVM-maatregelen nauwlettend in de gaten en zodra het weer kan, ontvangen we u graag weer op onze locatie in Utrecht of één van onze andere locaties.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen?  Kijk dan op de pagina’s met frequently asked questions (FAQ) waar we deze vragen en de antwoorden daarop verzameld hebben. Er is een FAQ-pagina voor cursisten , een FAQ-pagina voor docenten en een FAQ-pagina voor opleidingscoördinatoren.

Terug naar het nieuwsoverzicht