Programma/sprekers online ontmoeting ‘Blinde vlekken in de rechtspraak’ bekend

Op vrijdag 23 april 2021 organiseert SSR de online ontmoeting ‘Blinde vlekken in de rechtspraak’. Een bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van de rol van de Rechtspraak in de toeslagenaffaire. Niet om hier op terug te kijken, maar om met elkaar van gedachten te wisselen over wat we juist wel/niet kunnen doen bij een vergelijkbare situatie gezien onze positie in de Trias en onze toetsingsmogelijkheden? Inmiddels zijn de sprekers en het programma bekend.

Dagvoorzitter is Rens de Jong. Hij gaat met diverse gasten in gesprek. Vanuit Luxemburg sluit professor Alex Brenninkmeijer (oud ombudsman, hoogleraar Rule of Law) aan. Hij gaat op zoek naar moedige rechters ‘die de dialoog niet schuwen’. Een panel bestaande uit Frans-Jozef Haas (senior-raadsheer belastingrecht), Willem van Schendel (voormalig vicepresident en voorzitter strafkamer Hoge Raad), Corrie ter Veer (senior-raadsheer civiel recht en plaatsvervangend lid College voor de rechten van de mens) en Ellen van Kalveen (rechter familierecht) belicht diverse invalshoeken. Vragen die daarbij gesteld worden zijn: wat doe je als rechter met wet- of regelgeving die niet goed uitpakt en hoe herken je patronen als je oordeelt over individuele gevallen?

Kleine netwerksessies bieden daarna de mogelijkheid om met vakgenoten van gedachten te wisselen over hoe rechters gezamenlijk een gevoel van onbehagen over bepaalde typen zaken kunnen aanpakken. Tot slot bekijkt Jacobine van den Brink (hoogleraar bestuursrecht UvA) wat er aan te doen is in het onderwijs om mogelijke blinde vlekken affaires in de toekomst te voorkomen.

De bijeenkomst duurt van 15:00 tot 17:15 uur en is bedoeld voor alle belangstellenden uit de Rechtspraak. Een aantal sprekers en het panel is aanwezig in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Deelnemers volgen de bijeenkomst via ZOOM vanaf hun pc of tablet. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar events@ssr.nl​. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie over de bijeenkomst is hier te lezen.

Terug naar het nieuwsoverzicht