Seminar over rol rechter bij EU-regels staatssteun in juni 2022

De Europese Commissie streeft naar onvervalste mededinging in de markt. Vanwege de mogelijke verstoring hiervan, is staatssteun daarom in principe verboden. Hier gelden echter veel uitzonderingen op. Controle op staatssteun – en de rol van de nationale rechter in zaken hierover – is dan ook één van de belangrijkste onderdelen van het Europese mededingingsbeleid.

In samenwerking met de Europese Commissie en ERA organiseert SSR daarom op 20 en 21 juni 2022 een seminar over de rol van de nationale rechter bij EU-regels over staatssteun. Thema’s die aan bod komen zijn onder andere:

  • Het begrip Staatssteun
  • Onrechtmatige en onverenigbare steun
  • De opschortingsverplichting
  • Aanvullende rollen van de Europese Commissie en de nationale rechtbanken
  • Het gebruik van databases

Het seminar vindt plaats in Utrecht en sprekers zijn o.a. Cees Dekker (voorzitter Europese Vereniging voor Staatssteunrecht en partner bij Nysingh in Utrecht), Pieter Kuypers (professor Europees en nationaal aanbestedingsrecht Radboud Universiteit in Nijmegen), Doortje Ninck Blok (senior associate bij Windt Le Grand Leeuwenburgh Advocaten) en Diana Calciu (dossierbehandelaar Europese Commissie unit Toezicht en Controle op staatssteun van het DG Concurrentie).

Het seminar is bedoeld voor rechters, rechters in opleiding en juridisch medewerkers die interesse hebben in staatssteunzaken of deze behandelen. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Het volledige programma is te lezen op de SSR-website. Aanmelden kan rechtstreeks via de ERA-website.

Nieuwsoverzicht