Summercourse Rechterlijke oordeelsvorming in augustus 2022

Oordeelsvorming is inherent aan het rechterschap. Maar ben je bekend met de psychologische wetmatigheden of valkuilen die een rol spelen bij het vormen je oordeel? En hoe zit het met de rol van intuïtie hierbij? En hoe kan tunnelvisie worden voorkomen?

De summercourse Rechterlijke oordeelsvorming is dé gelegenheid om stil te staan bij die vragen. Vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines wordt daarbij op kritisch en prikkelende wijze gekeken naar de rechtelijke oordeelsvorming. Enkele reacties van eerdere deelnemers:

  • De cursus is vooral theoretisch van aard en is een prachtig middel om te reflecteren op het rechterlijk werk vanuit sociologisch, filosofisch en psychologisch oogpunt.
  • Het is een cursus die je algemene kennis buiten je directe juridische kennis vergroot. Dat is altijd lastig om te zetten in de praktijk, maar helpt je wel te reflecteren over je eigen handelen.
  • Ik vond het een cadeautje om vier dagen zo intensief bezig te zijn met het ‘vak’. De kwaliteit van de docenten was hoog. Door het hotel (en de ligging daarvan), was je ook helemaal weggezogen van de dagelijkse beslommeringen.

De Summercourse Rechterlijke oordeelsvorming vindt plaats op 23, 24, 25 en 26 augustus 2022 in hotel Mooirivier (Dalfsen) en staat open voor raadsheren en rechters met minimaal drie jaar praktijkervaring.

Meer informatie lees je hier.

Nieuwsoverzicht