Curatele, Bewind en Mentorschap voor Administratie – SSR
Cursussen / Civiel recht / Curatele bewind en mentorschap / Personen- en familierecht / Curatele bewind en mentorschap / Curatele, Bewind en Mentorschap voor Administratie

Curatele, Bewind en Mentorschap voor Administratie

Instelling van beschermingsvormen en zicht op de naleving daarvan; wijziging van uitvoerder en opheffing van curatele, bewind en mentorschap; rekening en verantwoording en beloning van bewindvoerders

Bij de verschillende beschermingsvormen is goed zicht op de naleving van belang. Adequate administratie is daarvoor onmisbaar. Naast de instelling van beschermingsvormen, komen in deze cursus meer complexe zaken aan de orde, zoals wijziging en opheffing van de maatregel, rekening en verantwoording en beloning van rekening en verantwoording en beloning van uitvoerders.

Doel

Na afloop van de cursus ben je op de hoogte van de verschillende wettelijke beschermingsvormen. Je hebt kennis van het meerderjarigenbewind, de curatele en het mentorschap. Ook weet je wanneer welke kantonrechter bevoegd is kennis te nemen van het verzoek en hoe de procedures in deze zaken verlopen.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor (beginnend) administratief medewerkers van de rechtbank die zich bezig houden met administratieve werkzaamheden omtrent curatele, bewind en mentorschap.

Inhoud

In een programma wordt aandacht besteed aan de verzoekschriftprocedure en worden onder meer de volgende onderwerpen behandeld:

  • de verzoekschriftprocedure
  • de absolute/relatieve competentie
  • de LOVT aanbevelingen
  • de verschillende beschermingsvormen
  • de benoeming van de uitvoerder
  • de taken van de uitvoerder
  • de beloning van de uitvoerder
  • ontslag van de uitvoerder
  • einde maatregel

De cursus is een combinatie van zelfstudie (bestuderen cursusmateriaal; door de cursist zelf in te plannen) en twee dagdelen contactonderwijs op locatie op één dag. Om de cursusdag goed te kunnen volgen, moet je voorafgaand aan de cursusdag een aantal hoofdstukken doornemen. Het is noodzakelijk de hoofdstukken goed door te nemen. Tijdens de cursusdag heb je de informatie uit de hoofdstukken namelijk nodig om opdrachten te kunnen maken. Bovendien kun je, wanneer je de hoofstukken hebt bestudeerd, op de cursusdag vragen stellen over de onderwerpen die je niet helemaal duidelijk zijn.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 205,00