Selectiegesprekken voor selectie van RIO’s – SSR

Selectiegesprekken voor selectie van RIO’s

Leer op een effectieve wijze selectiegesprekken te voeren met bewustzijn van diversiteit

 • 1
  dagdeel

Wilt u leren om op effectieve wijze selectiegesprekken te voeren bij de selectieprocedure van RIO’s? Omdat de wereld om ons heen verandert, er steeds meer diversiteit is in het aanbod van kandidaten, en de Rechtspraak bovendien graag meer divers wil worden, is het noodzaak dat u bij selectiegesprekken leert in te spelen op kandidaten met een diverse achtergrond.

Doel

Na de training beschikt u over de basisvaardigheden om een objectieve en betrouwbare selectiebeslissing te nemen op basis van een selectiegesprek. Een belangrijk onderdeel is het creëren van bewustzijn van inclusiviteit, onder andere waar het gaat om diversiteit in culturele achtergrond. Er wordt ingegaan op bias en hoe belangrijk een inclusieve houding in het gesprek is. Uiteraard is er veel aandacht voor gesprektechnieken en ruimte om daarmee te oefenen.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar functie te maken heeft met het selecteren van RIO’s en daarvoor selectiegesprekken voert.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Het profiel & referentiekader: welke competenties moet een rechter hebben en in hoeverre zijn deze ontwikkelbaar?
 • Bewustwording (culturele) diversiteit: inzicht in (culturele) verschillen en de dilemma’s en uitdagingen die daarbij komen kijken.
 • Beoordelingsfouten: zorgvuldig en objectief  observeren en evalueren vraagt om bewustzijn ten aanzien van je eigen bias.
 • Gedragsgericht interviewen: kennisoverdracht, oefenen en persoonlijke feedback.

Tijdens de training wordt de theorie afgewisseld met oefeningen en worden tips en aanbevelingen gegeven. Dit maakt dat u het geleerde direct in de praktijk kunt brengen en inzicht vergaart over de effectiviteit van uw aanpak. Daarnaast is er tijdens de training ruimte om van en met elkaar te leren over verschillen en overeenkomsten bij de gerechten. Hierin worden best practices met elkaar gedeeld.

De training zal worden uitgevoerd door twee ervaren assessmentpsychologen.

Bijzonderheden

Let op: de training zal online in de Virtual Classroom plaatsvinden.

Deze cursus kan ook op locatie worden gegeven (incompany) of aangepast worden middels maatwerk. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact op met Antonella Klinkhamer, cursusmanager Persoonlijke Ontwikkeling: a.klinkhamer@ssr.nl.

Docent

 • mevrouw Diewke Wolting

  Consultant Assessment & Personal Development — LTP Advies BV

Aanmelden

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.