Basistraining proactieve dreigingsinschatting – SSR
Cursussen / Persoonlijke ontwikkeling / Hospitality en beveiliging / Basistraining proactieve dreigingsinschatting

Basistraining proactieve dreigingsinschatting

Praktische introductie in de toepassing van een proactieve beveiligingsmethode

De beveiligingsgedachte die zich met name richtte op fysieke aanwezigheid van beveiligingspersoneel ‘voor als het misgaat’ staat niet meer in verhouding tot de risico’s en dreigingen van vandaag de dag. Deze vragen om een proactieve werkwijze om incidenten daadwerkelijk te kunnen voorkomen.

De basistraining Proactieve Dreigingsinschatting leert deelnemers de achtergrond en de principes  van het ‘lopen in de schoenen van de tegenstander’. Deelnemers leren om inzicht te krijgen in hoe de tegenstander denkt en werkt. Resultaat van de training is dat het makkelijker wordt om de acties van een tegenstander te detecteren, te analyseren en deze te verstoren of eventuele schade te beperken. Deze beveiligingsmethode wordt gecombineerd met een gastvrije benadering; cursisten leren gastvrijheid in te zetten als middel om hun beveiligingsdoelen te realiseren.

Doel

De leerdoelen van deze training zijn:

 • Aan het eind van de training beschikt u over theoretische basiskennis met betrekking tot de ontwikkeling van de methodiek en de toepassingsgebieden binnen het security werkveld.
 • U kent de criminele planningscyclus en weet deze toe te passen op alle incidentenscenario’s.
 • U heeft een basiskennis met betrekking tot Security Questioning, verdachte indicatoren, Red Teaming en dreigingsanalyses.
 • U bent in staat om, middels mini-interviews, de methodiek toe te passen op alle bezoekers van de gerechtsgebouwen.
 • U bent in staat om zelfstandig een besluit te nemen of er in een bepaalde situatie sprake is van een dreiging of niet.
 • U bent bekend met de SOP’s (standaard operationele procedures) die horen bij de top 5.

Doelgroep

Bodes en beveiligers.

Inhoud

Deze basistraining is het fundament van de proactieve beveiligingswerkwijze van het trainingsbureau en is tijdens de pilot aangepast aan de wensen en eisen van de Rechtspraak. Het geeft de deelnemer begrip van de methodiek alsook invalshoeken die zij zelf kunnen gebruiken in de dagelijks praktijk.
De training heeft een theoretische basis, gecombineerd met enkele praktijkoefeningen op het gebied van ‘werken als de tegenstander’ en principes van Security Questioning.

Onderwerpen die naar voren komen in de Basistraining:

 • de achtergronden van dreiging tegen de rechtbank
 • de methodiek Proactieve Dreigingsinschatting voor het inschatten van personen, objecten en situaties
 • toepassing van Proactieve Dreigingsinschatting bij toegangscontrole van bezoekers en eigendommen, surveillance-detectie en meer
 • introductie van (gastvrije) Security Questioning technieken
 • besluitvormingsmethodes
 • te nemen maatregelen bij dreiging
 • introductie van dreigingsgerichte SOPs
 • introductie van Red Teaming

Korte beschrijving van de werkvormen

De training is opgebouwd uit theoretische presentaties, afgewisseld met oefeningen in de trainingsruimte maar ook in het veld. Hierbij nemen deelnemers afwisselend de rol van beveiligingsmedewerker maar vooral die van tegenstander.

Bijzonderheden

Deze cursus wordt als incompany gegeven. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact op met SSR.team.BVO.CM@ssr.nl.

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.