Effectief lezen van een beeldscherm – online – SSR

Effectief lezen van een beeldscherm – online

Leer in deze online training gemakkelijker informatie op te nemen van een beeldscherm en voorkom en verminder oogklachten

 • 3
  dagdelen
 • 1
  locatie
 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: do. 03-02-2022

Lezen vanaf een beeldscherm is anders dan vanaf papier. U gebruikt uw ogen en uw hersenen op een andere manier. In deze training leert u vaardigheden aan om het lezen van een beeldscherm net zo gemakkelijk te maken als van papier.

Tijdens deze training leert u in twee weken vaardigheden aan om meer informatie van een beeldscherm op te nemen in minder tijd. U gaat gemiddeld 1,5 tot 2,5 maal sneller lezen met behoud van tekstbegrip. Het lezen vanaf een beeldscherm zal minder vermoeiend worden en de concentratie wordt verbeterd. Op basis van een aantal technieken merkt u direct resultaat.

Deze online variant van de training volgt u waar en wanneer u dat wilt. U krijgt vanaf de datum waarop u zich inschrijft, twee weken lang toegang tot het online platform en de tijdsindeling van de training ligt geheel in uw handen. Onderaan deze pagina kunt u een startdatum kiezen. De docent past zich aan uw schema aan in deze twee weken!

Doel

Na de training kunt u sneller lezen vanaf een beeldscherm, kunt u gemakkelijker teksten onthouden en weet u oogklachten te voorkomen of te verminderen.

Doelgroep

Alle medewerkers binnen de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Inhoud

U wordt tijdens de training begeleid door een ervaren docent (web coach) en u hebt de vrijheid om de oefeningen maken wanneer het u het beste uitkomt. Zonder de druk van werk of mede cursisten.

Opzet

De uitleg van de theorie bestaat uit korte teksten, video’s en animatiefilmpjes. De docent geeft u feedback en aanwijzingen hoe u de volgende oefeningen hebt beste kunt maken. Via een speciale chatfunctie kunt u alles met de docent bespreken. U krijgt persoonlijke aandacht van de docent die uw resultaten op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur bekijkt. In overleg met de docent kunt u oefeningen opnieuw doen. Soms zal de docent u extra uitleg geven en u vragen om een oefening opnieuw te doen zodat u de vaardigheden gemakkelijker onder de knie kunt krijgen.

De training bestaat uit 10 -12 lesuren; 10 hoofdstukken van ongeveer 1 uur. Het wordt aangeraden om deze uren te verdelen over de twee weken die de training duurt zodat de docent de kans krijgt gericht feedback te geven tussen de hoofdstukken welke meegenomen kan worden bij het maken van het volgende hoofdstuk. U plant binnen deze twee weken zelf de uren in uw agenda waarin u de hoofdstukken maakt – uiteraard mag u in het weekend ook aan de slag, maar dan kan de feedback van de docent wellicht wat langer op zich laten wachten. Bij voorkeur plant u dus op elke werkdag een uur in om één hoofdstuk te maken. Na het maken van dit hoofdstuk ontvangt u feedback, zodat u deze mee kan nemen in het hoofdstuk wat u de dag daarna maakt. In overleg met de docent kunt u ook een ander schema afspreken om de hoofdstukken te maken. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om de training op een moment te plannen waarop het past in uw agenda en dit vraagt discipline. De docent zal u daar waar nodig bij helpen.

Na afloop van de training ontvangt u 30 dagen e-coaching. Hierin wordt u gevraagd in hoeverre het lukt om het geleerde toe te passen in de praktijk en krijgt u hiervoor tips en tricks. Tijdens deze 30 dagen hoeft u zelf geen opdrachten te maken.

Daarnaast ontvangt u na 2, 4, 8 en 12 weken een inlogcode voor een online herhalingssessie om alle vaardigheden nogmaals oefenen. Ook leert u handigheidjes om uw ogen sneller tot rust te laten komen.

Door sneller te lezen, meer tekstbegrip te ontwikkelen en uw concentratie te verhogen, leert u nieuwe leesvaardigheden en bespaart u tijd. Die tijd kunt u mooi aan andere zaken besteden.

Bijzonderheden

 • U kunt deze e-learning module volgen via toegang tot een website op uw eigen (werk)laptop.
 • U krijgt twee weken lang toegang tot het online platform en daarnaast nog 30 dagen e-coaching.
 • U kunt eens in de twee weken starten met de training.
 • De tijdsindeling binnen de twee weken van de training ligt geheel in uw handen.
 • Deze training vraagt om eigen verantwoordelijkheid en discipline.

Voor vragen over de training kunt u contact opnemen met Marieke Boerkamp, cursusmanager Persoonlijke Ontwikkeling: m.boerkamp@ssr.nl.

Voor een rechtbank is het mogelijk om, behoudens besluitvorming rondom corona, deze cursus medio 2021 in groepsverband op locatie aan te bieden. Ook hiervoor kunt u contact opnemen met Marieke Boerkamp: m.boerkamp@ssr.nl.

Docent

 • de heer Marcel Luijendijk

  Trainer — Pro Read

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 145,00 voor leden OM: € 200,00

Deze cursus volgen?

 • Stuur een aanvraag ter goedkeuring door naar je opleidingscoördinator en/of leidinggevende via onderstaand formulier.
 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.