Tuchtrecht, Uitspraken schrijven RTG/CTG Gezondheidszorg – SSR

Tuchtrecht, Uitspraken schrijven RTG/CTG Gezondheidszorg

Over begrijpelijke(r) uitspraken

 • 4
  dagdelen
 • 1
  locatie
 • 12
  PE-punten
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR

Waarom zijn uitspraken van de tuchtcolleges gezondheidszorg soms zo moeilijk te begrijpen. Kunnen de uitspraken van de tuchtcolleges niet én juridisch correct én begrijpelijker worden geschreven? Ja, dat kan!!

Tijdens de training nemen de docenten Dorien Willemse en Geerke van der Bruggen je mee op reis. Een reis langs alle onderwerpen die van belang zijn voor begrijpelijk schrijven. Die reis begint bij de vraag hoe jij je als schrijver hebt ontwikkeld. Daarna staan we stil bij de vraag waarom het zo belangrijk is dat ook niet-juristen rechterlijke uitspraken begrijpen. Het volgende onderwerp is het schrijfproces zelf: wat maakt het nu zo lastig om begrijpelijke teksten te schrijven? En wat kun je doen om het voor jezelf gemakkelijker te maken? Dat begint natuurlijk bij weten aan welke eisen een begrijpelijke uitspraak zou moeten voldoen. Daarom maken we tijdens deze eerste dag samen een checklist. Ook leer je te werken met de argumentatieboom. Deze helpt je om je juridische analyse te vertalen naar een heldere boodschap die ook leken kunnen begrijpen.

Doel

Het schrijven van juridisch correcte en – ook voor de leek – begrijpelijke(r) uitspraken.

Doelgroep

Secretarissen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) en het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG).

Inhoud

Tijdens de training nemen de docenten je mee op reis. Een reis langs alle onderwerpen die van belang zijn voor begrijpelijk schrijven. Die reis begint bij de vraag hoe jij je als schrijver hebt ontwikkeld. Daarna staan we stil bij de vraag waarom het zo belangrijk is dat ook niet-juristen rechterlijke uitspraken begrijpen. Het volgende onderwerp is het schrijfproces zelf: wat maakt het nu zo lastig om begrijpelijke teksten te schrijven? En wat kun je doen om het voor jezelf gemakkelijker te maken? Dat begint natuurlijk bij weten aan welke eisen een begrijpelijke uitspraak zou moeten voldoen. Daarom maken we tijdens deze eerste dag samen een checklist. Ook leer je te werken met de argumentatieboom. Deze helpt je om je juridische analyse te vertalen naar een heldere boodschap die ook leken kunnen begrijpen.

In de weken tussen de eerste en de tweede trainingsdag maak je in elk geval één keer een argumentatieboom van een uitspraak die je moet gaan schrijven. Voordat je daadwerkelijk gaat schrijven, bespreek je je boom met een mededeelnemer. Pas daarna schrijf je de uitspraak uit. Uiterlijk een week voor de tweede trainingsdag mail je je uitspraak met de bijbehorende boom naar de docenten. Je neemt je vier printjes van zowel je boom als je uitspraak mee naar de tweede trainingsdag.

Op de tweede trainingsdag bespreek je in viertallen de eigen bomen en uitspraken. Je gebruikt daarbij de checklist die we tijdens de eerste dag samen hebben gemaakt. Vervolgens gaan we aan de slag met tekstblokken van het tuchtcollege. We proberen er zo veel mogelijk tijdens de training te herschrijven. Tot slot ga je aan de slag met je eigen uitspraak. Stap voor stap maak je die beter leesbaar voor de niet-juridische leek. Je maakt de tekst beter scanbaar en herschrijft complexe zinnen. Aan het einde van de dag heb je daardoor als het goed is een prachtige uitspraak in handen.

Opzet

De training bestaat uit 2 (losse) dagen, 4 dagdelen.

Tussen dag 1 en 2 zit een periode van 3 maanden zodat de informatie van dag 1 bij de deelnemers kan verankeren, er voldoende ruimte bestaat om een zitting te doen en – t.b.v. dag 2 –  een eigen (geanonimiseerde) uitspraak in te sturen. Deze is bij voorkeur onherroepelijk, maar dat moet niet.

De opdrachten voor dag 2 (vonnis én argumentatieboom) worden door de docenten beoordeeld, en van feedback voorzien, op zowel de juridische inhoud als het taalgebruik.

Programma

Dag 1:

 • introductie en kennismaking
 • jouw reis als schrijver
 • waarom begrijpelijk schrijven belangrijk is
 • wat begrijpelijk schrijven lastig maakt
 • hoe je snel tot een heldere boodschap komt

Dag 2:

 • terugblik en ervaringen
 • jullie bomen en uitspraken
 • complexe tekstblokken herschrijven
 • je eigen tekst scanbaar maken
 • evaluatie en afronding

Bijzonderheden

U schrijft zich in op deze training (nadat u uw inschrijving heeft afgestemd met de secretaris van uw college) door het invullen van het inschrijfformulier. Dat formulier (link)  wordt zichtbaar zodra de gewenste uitvoeringsdatum wordt aangeklikt.

U ontvangt na goedkeuring en registratie van uw inschrijving een bevestiging van deelname. Mocht u onverhoopt niet geplaatst kunnen worden op de dagen van uw voorkeur, dan ontvangt u daarover ook bericht.

Aan deze training zijn voor u geen deelnamekosten verbonden.

Docenten

 • drs. Geerke van der Bruggen

  Taalcoach

 • mr. drs. Dorien Willemse

  Senior raadsheer

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 1.155,00 / voor derden: € 2.310,00

Deze cursus volgen?

 • Stuur een aanvraag ter goedkeuring door naar je opleidingscoördinator en/of leidinggevende via onderstaand formulier.
 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.