Tuchtrecht voor rechters tuchtcolleges advocatuur (RvD/HvD)
Maak kennis met de specifieke functie van het tuchtrecht en de taak/rol van u als tuchtrechter
-
2dagdelen
-
1locatie
-
6PE-punten
-
6NOvA-punten
- Niveau: Basis
- Aangeboden door: SSR
- Eerste startmoment: do. 15-10-2020
In het tuchtrecht gaat het primair om het bewaken van de specifieke standaarden van de beroepsgroep (de do’s en dont’s) teneinde het (geschonden) vertrouwen in de beroepsgroep te herstellen c.q. te bevorderen.
Tuchtrecht is echt een andere vorm van “recht spreken” dan in het civiele- bestuurs en/of strafrecht gebruikelijk en kent zo ook haar eigen bewijsregels. Leer in deze cursus hoe het tuchtrecht is geregeld (toegang en procedure) en wat van u als tuchtrechter wordt verwacht.
Juist in de samenstelling van het tuchtcollege: i.c. een voorzitter, zijnde lid van de rechterlijke macht; een griffier, zijnde – doorgaans – juridisch medewerker bij een gerecht en de leden, zijnde advocaat in de dagelijkse praktijk, is sprake van een niet gebruikelijke combinatie hetgeen kennisdeling op dit specifieke terrein wenselijk maakt.
Doel
Het verkrijgen van kennis van de (werking van de) tuchtprocedure en het verwerven van inzicht in de taak en rol van de tuchtrechter en het tuchtcollege.
Doelgroep
Rechters en juridisch medewerkers die lid zijn van een tuchtcollege advocatuur (raden van discipline en hof van discipline). Ook advocaat-leden van deze tuchtcolleges kunnen deelnemen.
Inhoud
- Blok 1 Intro in het tuchtrecht
- Blok 2 toegang tot het tuchtrecht en toetsingskader
- Blok 3 de tuchtprocedure
- Blok 4 Onderzoek en communicatie
– (extern) ter zitting
– (intern) na zitting, inclusief raadkamer - Blok 5 materieel recht 1: kwaliteit van de dienstverlening
- Blok 6. materieel recht 2: financiën/ declaratiegeschillen
- Blok 7. De uitspraak
Bijzonderheden
Inschrijving voor rechtspraakleden (rechters en juridisch medewerkers) via de SOTA of via de opleidingscoördinator van hun rechtbank/hof. Overige inschrijvers via de voorzitters van de raden van discipline.
Docenten
-
mr. Tijn van Osch
Senior raadsheer / vz. Raad van Discipline
-
mw. mr. Marian Verburgh
Stafjurist rechtbank Amsterdam
Data, locaties, beschikbaarheid
Kosten: voor leden ZM: € 190,00 / voor derden: € 380,00