Vervolgtraining vertrouwenspersonen Rechtspraak – SSR

Vervolgtraining vertrouwenspersonen Rechtspraak

Leer met én van collega-vertrouwenspersonen aan de hand van eigen casuïstiek

 • 4
  dagdelen
 • 12
  PE-punten
 • 8,2
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: ARZZVPIN
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: ma. 29-11-2021

Vertrouwenspersoon zijn is een vak, een uitdagend en soms lastig vak. Als vertrouwenspersoon vervult u een belangrijke sleutelrol binnen uw organisatie. Om u te helpen met het zo optimaal mogelijk invullen van uw rol, het zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en vooral om samen met andere vertrouwenspersonen binnen de organisatie casuïstiek te kunnen bespreken, is deze training ontwikkeld.

Deze training wordt in het voorjaar online aangeboden.

Doel

Doel van de training is om u als vertrouwenspersoon handvatten te geven voor de verschillende aspecten van het vertrouwenswerk (zowel Integriteit als Ongewenste Omgangsvormen) en om daar mee te oefenen.

Doelgroep

Deze cursus is beschikbaar voor iedereen die vertrouwenspersoon is binnen de Rechtspraak. Deze training is bedoeld voor vertrouwenspersonen die al de basisopleiding voor vertrouwenspersonen hebben gevolgd. Ervaring hebben in een rol als vertrouwenspersoon binnen de organisatie is geen vereiste.

Inhoud

In het programma is aandacht voor het veranderende formele kader voor Vertrouwenspersonen. Daarnaast is er met name tijd ingeruimd voor (eigen) casuïstiek, het omgaan met morele dilemma’s en hoe u zichzelf, ook richting het bestuur, positioneert als vertrouwenspersoon. Er zal aandacht zijn voor het voeren van (advies)gesprekken.

Opzet

Er wordt gewerkt met begeleide intervisiemethoden en er zullen trainingsacteurs aanwezig zijn die een casus kunnen voorspelen, en waarmee u zelf uw gespreksvaardigheden kunt oefenen. De acteurs spelen een herkenbare casus uit de praktijk van een vertrouwenspersoon uit in een zogenoemd regietheater. U ervaart vanaf de zijlijn wat er gebeurt. Sterker nog; u bepaalt hoe de uitgespeelde casus verloopt omdat u de rol van regisseur op zich neemt.

Om het geleerde meteen in uw eigen praktijk toe te passen, krijgt iedereen in de periode van twee weken tussen de trainingsdagen een praktische en met beperkte tijdsinvestering uit te voeren opdracht mee, welke tijdens de tweede trainingsdag besproken zal worden.

Bijzonderheden

Deze cursus wordt gegeven via ZOOM. Het gebruik van een privécomputer/ laptop met werkende camera en geluid verdient veruit de voorkeur.

Dit betreft bij uitstek geen basisopleiding Vertrouwenspersonen. Mocht u geïnteresseerd zijn in een basisopleiding, er zijn diverse aanbieders die dit aanbieden. Eén van deze aanbieders is het CAOP. U kunt hier zelf een keuze in maken.

Voor vragen over deze training kunt u contact opnemen met Gwen Derks, cursusmanager Persoonlijke ontwikkeling: g.derks@ssr.nl.

Docent

 • drs. Henk Van den Boogaard

  Docent

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 0,00

Deze cursus volgen?

 • Stuur een aanvraag ter goedkeuring door naar je opleidingscoördinator en/of leidinggevende via onderstaand formulier.
 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.