Schrijven voor elkaar in het bestuursrecht – SSR

Schrijven voor elkaar in het bestuursrecht

Effectiever motiveren en formuleren van processtukken

 • 2
  dagdelen
 • 1
  locatie
 • 6
  PE-punten
 • 5
  NOvA-punten
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: BRRBVOBE
 • Niveau: Master
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: do. 27-10-2022

In verband met de corona-maatregelen is deze cursus voor de komende uitvoering omgezet naar een (deels) online-leeractiviteit. Hierbij wordt onder meer gebruik gemaakt van de virtual classroom. Volgt u deze uitvoering? Let dan op de specifieke locatie en de separate berichtgeving hierover.

In de afdeling bestuursrecht is in 2011 de Nieuwe zaaksbehandeling ingevoerd en vervolgens geïmplementeerd in de professionele standaarden. Als gevolg hiervan is regievoering steeds belangrijker geworden en vindt er meer contact plaats met partijen. Deze professionele ontmoeting richt zich op beroepschriften, verweerschriften en uitspraken. Wat verwachten rechters in een beroep- of verweerschrift? Wanneer vinden ze zo’n stuk overtuigend? Hoe tevreden zijn advocaten / procesvertegenwoordigers over uitspraken van rechters? Wanneer vinden ze een uitspraak effectief?

Doel

Het doel van deze professionele ontmoeting is om zicht te krijgen op elkaars werkwijze en wat men van elkaar nodig heeft in de processtukken. Aan de hand van voorbeelden komt u gezamenlijk tot richtlijnen / adviezen voor effectiever schrijven.

Doelgroep

De cursus staat open voor rechters, raadsheren, stafjuristen, advocaten en procesvertegenwoordigers werkzaam in het bestuursrecht.

Inhoud

Aan bod komen inzichten uit de taalbeheersing over doelgericht schrijven. Naast de theorie worden praktische casus behandeld tijdens de bijeenkomst. Bij de eerste casus wisselen rechters en advocaten / procesvertegenwoordigers van perspectief. Rechters gaan aan het werk als advocaat en advocaten / procesvertegenwoordigers als rechter. Wat was lastig? Welke knelpunten hebt u ervaren? Hoe zouden die opgelost (of voorkomen?) kunnen worden? Bij de tweede casus wordt ingezoomd op de motivering van deze teksten. Daarbij staat de vraag centraal wanneer een motivering adequaat is. Gezamenlijk worden richtlijnen voor effectievere teksten geformuleerd.

Voorkennis

Van u wordt verwacht dat u minimaal vijf jaar ervaring heeft met het schrijven van uitspraken (vonnissen) en/of beroep- en verweerschriften.

Bijzonderheden

Het betreft een interactieve bijeenkomst, met ruimte voor uitwisseling, wisseling van perspectief en discussie. Om te kunnen deelnemen aan de bijeenkomst, is het verplicht een voorbereidingsopdracht te maken. Deze bestaat uit het beschrijven van knelpunten die u signaleert in de stukken van de ander (in uitspraken, dan wel  in beroep- of verweerschriften) en het insturen van een eigen stuk (uitspraak of beroep-/verweerschrift) waar u feedback op wilt ontvangen.

Docent

 • drs. Janneke Valbracht

  Communicatietrainer

Data, locaties, beschikbaarheid

Deze cursus volgen?

 • Stuur een aanvraag ter goedkeuring door naar je opleidingscoördinator en/of leidinggevende via onderstaand formulier.
 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.