Studiemiddag Bestuursrecht: Effectieve rechtspraak – SSR

Studiemiddag Bestuursrecht: Effectieve rechtspraak

Online studiemiddag rondom het thema effectieve rechtspraak

 • 1
  dagdeel
 • 3
  PE-punten
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: BRRRSBER
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR

De coronarestricties maken het onmogelijk elkaar in grotere getale te treffen. Dit betekent dat SSR de verschillende studie(mid-)dagen heeft moeten uitstellen. Ook gerechten hebben hun educatieve bijeenkomsten moeten schrappen. Deze digitale bijeenkomst probeert in deze leemte te voorzien. Gekozen is voor het thema effectieve rechtspraak. Daaronder vallen specifiek juridische vraagstukken, zoals de toetsingsmogelijkheden van de bestuursrechter, maar ook de bevindingen van (empirisch) onderzoek naar het werk van de bestuursrechter en de aanbevelingen voor verbeteringen die daaruit voortvloeien.

Doel

Na het volgen van deze cursus bent u bekend met de laatste ontwikkelingen op het gebied van maatschappelijk effectieve rechtspraak, waaronder:

 • actuele rechtspraak op het gebied van de toetsingsmogelijkheden
 • recente onderzoeken naar het perspectief van partijen in het bestuursrecht
 • ideeën en voorstellen voor verbetering van de effectiviteit van de bestuursrechter

Het doel van de cursus is u bij te praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van effectieve rechtspraak. U maakt kennis met recente rechtspraak op het vlak van de juridische toetsingsmogelijkheden en de laatste inzichten op het gebied van effectieve behandeling van geschillen. Na het volgen van deze bijeenkomst bent u zich meer bewust van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de Awb en de kritiek en wensen uit de wetenschap.

 

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor leden zittende magistratuur, leidinggevenden, rio’s, stafjuristen en juridisch medewerkers werkzaam in het bestuursrecht.

Inhoud

Prof. mr. R.J.G.M. Widdershoven legt het accent op de juridische kant van de toetsing door de bestuursrechter. Hoe effectief zijn de huidige toetsingsmogelijkheden van de bestuursrechter? Zijn inleiding spitst zich toe op de toetsing van algemeen verbindende voorschriften zoals ministeriele, provinciale en gemeentelijke regelingen, die in het bestuursrecht veelvuldig de grondslag vormen van een besluit. Hij bespreekt de ontwikkelingen naar aanleiding van zijn conclusie als Staatsraad Advocaat-Generaal op 22 december 2017 en zijn pleidooi voor een indringender toetsing van algemeen verbindende voorschriften. Wat is de stand van zaken nu en is hij tevreden?

Prof. mr. dr. A.T. Marseille bespreekt het thema effectieve rechtspraak onder andere aan de hand van bevindingen en conclusies uit (empirisch) onderzoek naar het werk van de bestuursrechter. Hoe staat het met die snelle, op maat gesneden, responsieve, procedureel rechtvaardige en finale uitspraken? Wat gaat er goed en wat kan er beter? En valt er wellicht ook iets te winnen door de interne processen in de gerechten aan te passen? Professor Marseille publiceerde eerder over zijn onderzoek binnen de rechtbanken en zal ook vertellen over daaropvolgend onderzoek.

De middag wordt ludiek afgesloten door Wim Daniëls. Hij houdt ons een spiegel voor want effectieve rechtspraak staat en valt immers met helder taalgebruik op de zitting en in de uitspraak.

SSR Meestervertellers – podcasts
In de serie SSR Meestervertellers is een reeks podcasts opgenomen. Hieronder vindt u de links naar enkele interessante podcasts voor het thema effectieve rechtspraak.

Procedurele rechtvaardigheid – Hilke Grootelaar in gesprek met André Verburg

Klare Taal –  Gerard Tangenberg

De meerwaarde en de valkuilen van meervoud – Reyer Baas in gesprek met Tamara Trotman

 

Bijzonderheden

De cursus bestaat uit een dagdeel online onderwijs door middel van een webinar. Ter voorbereiding wordt u literatuur en ander studiemateriaal aangereikt. Het webinar wordt aangeboden via een livestream. U bent als cursist niet in beeld voor de docenten. Vragen kunnen schriftelijk gesteld worden door middel van een chatfunctie. Een moderator zal uw vraag naar de docent geleiden.

Docenten

 • prof. dr. mr. Bert Marseille

  Hoogleraar Bestuurskunde

 • prof. mr. Rob Widdershoven

  Hoogleraar — Universiteit Utrecht Faculteit REBO

 • mw. mr. dr. Vivian Lenos

  Raadsheer

 • de heer Wim Daniëls

  Taalkundige

Aanmelden

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.