Natuurbeschermingsrecht, gebieden – SSR

Natuurbeschermingsrecht, gebieden

Het gebiedsbeschermingsrecht uit de Wet natuurbescherming

 • 2
  dagdelen
 • 6
  PE-punten
 • 3
  EU-punten
 • 8,4
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: BRZSNAGB
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: wo. 29-06-2022

In verband met de corona-maatregelen is deze cursus voor de komende uitvoering omgezet naar een (deels) online-leeractiviteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de virtual classroom. Volgt u deze uitvoering? Let dan op de specifieke locatie en de separate berichtgeving hierover.

Beroepen tegen de aanwijzing van een Natura 2000-gebied of tegen een vergunning voor een activiteit die gevolgen kan hebben voor zo’n gebied, bijvoorbeeld de uitbreiding van een camping of de bouw van een stal, worden vanaf 1 januari 2017 door de rechtbank behandeld. Dat geldt ook voor de overige besluiten die op grond van de Wet natuurbescherming kunnen worden genomen. Deze cursus staat in het teken van het gebiedsbeschermingsrecht uit de Wet natuurbescherming. Leer welke soorten natuurgebieden kunnen worden aangewezen en welke beschermingsregimes daarvoor gelden. Veel aandacht zal daarbij uitgaan naar de regeling en de stand van de jurisprudentie over de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden en het vergunningenregime voor deze gebieden.

Doel

Na afloop van de cursus kent u de systematiek van het gebiedsbeschermingsdeel van de Wet natuurbescherming, de belangrijkste begrippen daaruit en de relevante jurisprudentie en kunt u deze kennis toepassen bij de behandeling van beroepen tegen de meest voorkomende besluiten, zoals de aanwijzingsbesluiten, de vergunning en handhavingsbesluiten.

Doelgroep

De cursus staat open voor leden zittende magistratuur, stafjuristen en juridisch medewerkers.

Inhoud

In de cursus staat het gebiedsbeschermingsdeel van de Wet natuurbescherming centraal. Aan de orde komen de aanwijzing van verschillende soorten natuurgebieden, zoals het Natuurnetwerk Nederland en de Natura 2000-gebieden, de daarbij behorende beschermingsregimes, zoals het beheerplan, het toegangsbeperkingsbesluit en de Natura 2000-vergunning, de daarvoor relevante begrippen, het afwegingskader en de programmatische aanpak stikstof.

Opzet

De cursus bestaat uit twee aaneengesloten dagdelen. Tijdens de cursus worden korte inleidingen afgewisseld met de plenaire behandeling van casusposities. U wordt geacht de cursusdag voor te bereiden door het bestuderen van het zelfstudiemateriaal, bestaande uit literatuur en artikelen.

Voorkennis

U wordt geacht over voorkennis te beschikken met betrekking tot het omgevingsrecht. Geadviseerd wordt de cursus Omgevingsrecht (BRRRWABO) te hebben gevolgd voor deelname aan deze cursus.

Bijzonderheden

De cursus ‘Natuurbeschermingsrecht: gebieden’ is een onderdeel van het curriculum omgevingsrecht. Naast de cursus ‘Natuurbeschermingsrecht: gebieden’ wordt ook de cursus ‘Natuurbeschermingsrecht: soorten’ aangeboden. Deze twee cursussen geven samen een compleet beeld van het natuurbeschermingsrecht.

Docenten

 • mr. Janette Verbeek

  Seniorjurist

 • mr. Anita Nijboer

  Advocaat

Data, locaties, beschikbaarheid

Deze cursus volgen?

 • Stuur een aanvraag ter goedkeuring door naar je opleidingscoördinator en/of leidinggevende via onderstaand formulier.
 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.