Overheidsaansprakelijkheid – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Varia / Civiel recht / Aansprakelijkheidsrecht / Overheidsaansprakelijkheid

Overheidsaansprakelijkheid

Overheden worden in toenemende mate aansprakelijk gesteld voor de nadelige gevolgen die burgers en ondernemingen ondervinden van overheidsoptreden. Dit leidt tot geschillen die met grote regelmaat ter beslechting worden voorgelegd aan de rechter.
Overheidsaansprakelijkheid is een complex rechtsgebied dat zich afspeelt op het grensvlak tussen bestuursrecht en burgerlijk recht en is sterk in beweging.

In deze cursus wordt met name aandacht besteed aan de aansprakelijkheid van overheden voor schade ten gevolge van (appellabele) besluiten en het handelen rondom die besluiten. Daarbij wordt aan de hand van de jurisprudentie en vele praktische voorbeelden uitvoerig stilgestaan bij de competentieverdeling tussen de bestuursrechter en de burgerlijke rechter en bij de materiële vereisten voor aansprakelijkheid. Ook recente ontwikkelingen in de wetgeving, met name de Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding van onrechtmatige besluiten komen aan bod.

Doel

Het verdiepen en actualiseren van kennis van overheidsaansprakelijkheid.

Doelgroep

Raadsheren, rechters, gerechtsjuristen en juridisch adviseurs.

Inhoud

Na afloop van de cursus:

  • ben je op de hoogte van de hoofdlijnen van overheidsaansprakelijkheid;
  • ken je de afgrenzing tussen rechtmatig en onrechtmatig overheidshandelen;
  • beschik je over de nodige tools om te beoordelen of een besluit of andere overheidshandeling aanspraak geeft op schadevergoeding;
  • ben je op de hoogte van de bevoegdheidsverdeling tussen de burgerlijke rechter en de bestuursrechter;
  • ken je het leerstuk van de formele rechtskracht en de uitzonderingen daarop;
  • ben je op de hoogte van aansprakelijkheid wegens onrechtmatige voorbereidingshandelingen en onjuiste inlichtingen;
  • weet je wanneer een overheid aansprakelijk is wegens overschrijding van beslistermijnen;
  • kun je het onderscheid maken tussen de verschillende vormen van causaliteit en deze toepassen op een casus;
  • heb je alle relevante jurisprudentie op een rij.

Opzet

De cursus bestaat uit twee dagdelen (een dag).

Inleidingen aan de hand van de laatste jurisprudentie worden afgewisseld door discussie en casuïstiek.

Voorkennis

Van de rechters, raadsheren en juridisch adviseurs wordt verwacht dat men minimaal drie jaar ervaring heeft met het behandelen van complexe zaken op het gebied van aansprakelijkheid en schade. Van de gerechtsjuristen wordt verwacht dat men minimaal vijf jaar ervaring heeft met het behandelen van complexe zaken op het gebied van aansprakelijkheid en schade.

Van de deelnemers wordt verwacht dat men beschikt over verdiepende kennis op het gebied van het leerstuk van de onrechtmatige daad en schadevergoeding. Deelnemers dienen dan ook de cursus Onrechtmatige daden en de cursus Schadevergoeding te hebben gevolgd of te beschikken over kennis op vergelijkbaar niveau door bijvoorbeeld werkervaring.

Bijzonderheden

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een recente uitgave van de Algemene wet bestuursrecht meenemen naar de cursus waarin de Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten is opgenomen.

Voor de civilisten vormt de cursus Overheidsaansprakelijkheid, civielrechtelijk (1 dagdeel) het vervolg op de onderhavige cursus. Je dient je hier apart voor in te schrijven via de bij jouw gerecht gebruikelijke procedure.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 155,00