Alimentatierekenen en kasstromen – SSR

Alimentatierekenen en kasstromen

Krijg inzicht in kasstromen om te bepalen of er geld aan de onderneming onttrokken kan worden voor onderhoudsverplichtingen.

 • 1
  dagdeel
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: CRZSARKA
 • Niveau: Master
 • Aangeboden door: SSR

Niet alleen de verwachte winst van een onderneming is relevant voor het bepalen van het inkomen op basis waarvan een alimentatieberekening wordt gemaakt. De verwachte kasstromen worden ook meegenomen. De kasstroom geeft namelijk inzicht in de hoeveelheid geld die vrij beschikbaar is voor alimentatie. Als rechter en als secretaris in alimentatiezaken kunnen kasstromen een extra hulpmiddel zijn om extra inzicht te verkrijgen in een onderneming en de mogelijkheid (extra) geld aan de onderneming te onttrekken voor onderhoudsverplichtingen.

Doel

 • De deelnemer kan zelfstandig een berekening maken van een kasstroom.
 • De deelnemer kan een kasstroomoverzicht beoordelen in het kader van een alimentatie geschil.

Doelgroep

De doelgroep zijn raadsheren, rechters en juridisch medewerkers die alimentatieberekeningen doen waarbij een onderneming betrokken is.

Inhoud

Deze cursus behandelt de volgende onderwerpen:

 • wat is een kasstroom
 • handleiding kasstroom en alimentatierekenen
 • samenhang balans, winst – en verliesrekening en kasstroom

De cursus bestaat uit één dagdeel contactonderwijs op een middag. Daarnaast bereiden deelnemers de cursus voor binnen de digitale leeromgeving MIJN SSR.

Opzet

Inleidingen worden afgewisseld met casuïstiek.

Voorkennis

Van deelnemers aan deze cursus wordt verwacht dat zij de algemene uitgangspunten van het alimentatierecht kennen en een algemeen beeld van het alimentatierekenen hebben. Daarnaast wordt verwacht dat het Tremarapport bekend is, relevante fiscale kennis en kennis van jaarrekeningen lezen aanwezig is.

Bijzonderheden

De cursus kan zowel in-company als bij SSR in Utrecht georganiseerd worden.

U kunt zich voor deze middag aanmelden bij uw opleidingscoördinator.

Voor de in-company cursus is het noodzakelijk dat op de locatie voor de deelnemers ruimte is om in groepjes te werken. Een plenaire zaal inclusief subzaal dient aanwezig te zijn. Aan de cursus kunnen niet meer dan 20 personen deelnemen.

Meer informatie

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.