Vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht – SSR

Vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht

Via dit digitale leertraject raakt u op eenvoudige wijze op de hoogte van de wetswijzigingen rond het civiele procesrecht

Vakgebied(en):
 • Cursuscode: KEICV1DL
 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR
 • E-learning

Op 13 juli 2016 is de wet Vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wet – met bijbehorend procesreglement – heeft ingrijpende wijzigingen voor het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering en daarmee het civiele procesrecht tot gevolg. Via dit digitale leertraject, dat u op elk gewenst moment kunt volgen en stopzetten, raakt u op eenvoudige en afwisselende wijze op de hoogte van deze wijzigingen.

Doel

De nieuwe wet Vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht (officiële titel: ‘Wet 13 juli 2016 tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Algemene wet bestuursrecht in verband met vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht’) staat centraal. Nadat u dit digitale leertraject heeft gevolgd, beschikt u over een totaalbeeld van alle wetswijzigingen en nieuwe mogelijkheden in het vernieuwde civiele procesrecht. Ook de toepassing van de digitale middelen komt aan bod.

Doelgroep

De digitale modules zijn ontwikkeld voor rechters, stafjuristen, juridisch medewerkers en administratief juridisch medewerkers.

De modules zijn daarnaast interessant voor administratief medewerkers, die zich op deze manier kunnen laten informeren over het nieuwe civiele procesrecht.

Inhoud

Het digitale leertraject is ingericht volgens de stappen van het nieuwe civiele procesrecht, te weten:

 1. De procesinleiding
 2. Het betrekken van de verweerder
 3. Het verweer
 4. De mondelinge behandeling
 5. Na de mondelinge behandeling

Daarnaast worden de volgende relevante thema’s nader uitgelicht:

 • Het maken van een agenda voor de mondelinge behandeling
 • Het voeren van mondeling verweer
 • Het meebrengen van getuigen/ deskundigen naar de mondelinge behandeling
 • Eén regeling voor proces-verbaal
 • Mondeling uitspraak doen

In de e-learningmodules staan links naar relevante wetteksten, zelftests, interviews over diverse aspecten van de wet en links naar relevante literatuur.

Duur
De totale duur van het leertraject is 6 uur, bij benadering. Het leertraject kan via desktop, laptop of iPad worden gevolgd en naar wens worden stopgezet en op een ander moment gecontinueerd.

 

Bijzonderheden

In opdracht van KEI heeft SSR dit volledig digitaal leertraject ‘Vereenvoudiging en digitalisering van het procesrecht (civiel)’ ontwikkeld.

Het leertraject is toegankelijk via MIJN SSR. Wanneer u al een MIJN SSR account heeft, dan hoeft u zich niet apart voor dit leertraject aan te melden. U heeft direct toegang via één van de blauwe blokjes op de homepagina van MIJN SSR.

Volg direct online

Met uw MIJN SSR-account kunt u deze digitale module direct kosteloos online volgen. Beschikt u nog niet over een MIJN SSR-account, neem dan contact op met de SSR Servicedesk. Voor toegang dient u wel werkzaam te zijn binnen de Rechtspraak of het Openbaar Ministerie.

Maatwerk

Wilt u meer informatie? Heeft u vragen over incompany- of maatwerkmogelijkheden? Neem contact op met uw opleidingscoördinator of met de SSR Servicedesk.

Sluiten