Typevaardigheden – SSR

Typevaardigheden

Snel en foutloos blind leren typen in een gezonde zithouding

 • 4
  dagdelen
 • 1
  locatie
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: LDCR1237
 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: LDCR
 • Eerste startmoment: di. 05-11-2019

De Rechtspraak heeft grote ambities voor de toekomst: het (digitaal) toegankelijker, begrijpelijker en sneller recht spreken. Dat vraagt om ondernemende, zelfstandig werkende professionals die vrijheid nemen en verantwoording afleggen over behaalde resultaten normaal vinden. Deze training, gegeven door een trainer van ExplainiT, draagt bij aan het ontwikkelen van algemene, digitale vaardigheden, zodat u aan de huidige en nieuwe eisen van het werk kunt (blijven) voldoen. Er zal steeds minder met papier worden gewerkt en meer digitaal. Goede digitale vaardigheden, waaronder typevaardigheid, zijn dan van essentieel belang.

Typen behoort vandaag de dag tot een zeer belangrijke communicatietechniek. Vaardig typen, met tien vingers en “blind”, biedt ons de mogelijkheid om aan anderen snel en overzichtelijk informatie te geven of te vragen. We hoeven maar te denken aan de snelle toeneming van allerlei tekstverwerkende apparatuur. De techniek van het typen is noodzakelijk voor de bediening van moderne kantoor devices als computers, laptops en tablets.

Vaardig blind typen kunt u leren. Binnen een betrekkelijk korte tijd, kunt u een grote vaardigheid in het typen verwerven. Voor het aanleren van het typen gebruikt ExplainiT moderne computersystemen in combinatie met een typevaardigheidsprogramma. Deze combinatie biedt een combinatie van twee werelden. Enerzijds leert u typen, anderzijds leert u de beginselen van het omgaan met de computer. Door de wekelijkse lessen in ons computerlokaal en het werken met het computerprogramma thuis, wordt op een efficiënte manier het typen aangeleerd.

 

Doel

Na afloop van de training “Typevaardigheden”, kunt u razendsnel en foutloos blind typen met tien vingers en houdt u veel kostbare tijd over. Het schrijven van e-mails en het uitwerken van brieven en rapporten gaat straks stukken beter én veel sneller. Ook uw houding achter het toetsenbord is verbeterd omdat u minder naar beneden hoeft te kijken. U heeft dus minder last van nek- en rugklachten.

De leerdoelen van deze training:

 • U voelt zich vertrouwd met het toetsenbord.
 • U kent en gebruikt de sneltoetsen.
 • U weet waar u antwoorden op eventuele vragen kunt vinden.
 • U helpt uw collega’s wanneer er vragen zijn (en vice versa).
 • U weet hoe u tegelijkertijd met het gesproken woord kunt typen.
 • U kent de juiste zitting en methodes die horen bij arbo-verantwoord typen.

Doelgroep

Deze training is geschikt voor alle rechtspraakmedewerkers.

Inhoud

Leren op de werkplek, leren door te doen

In deze cursus leert u typen met tien vingers, met extra aandacht voor de bijzondere toetsen op een computertoetsenbord. Daarnaast wordt u gedegen voorbereid op het examen. Deze compacte cursus is zo opgebouwd dat u het typen stap voor stap leert. Na het maken van een opdracht krijgt u feedback via de innovatieve, interactieve leeromgeving. U ziet dan direct wat uw typesnelheid is en welke fouten u heeft gemaakt.

Vaak wordt gedacht dat kennis van het toetsenbord volstaat om er vlot mee te werken maar als het toetsenbord niet op de juiste manier wordt bediend, kan dat tot gezondheidsklachten lijden. U leert om zonder naar uw vingers te kijken te typen, zodat u niet steeds uw ogen en uw hoofd hoeft te bewegen om uw vingers te controleren. Door afwisselende en interessante oefeningen over nieuwe toetsen, combinatietoetsen en het vormen van woorden en zinnen, leert u blind typen in de juiste houding. Elke oefening wordt afgesloten met een test, zodat u uw vorderingen goed in de gaten kunt houden.

U zult met eigen voorbeelden en casuïstiek aan de training deelnemen óf tussen de trainingsdata met eigen werk moeten kunnen oefenen om zodoende de relevante vragen en leerpunten mee te kunnen nemen in de training. Gezien de huidige werkdruk is het de bedoeling dat u leert door te doen tijdens de training en relatief weinig ‘huiswerk’ meekrijgt voor thuis of onder werktijd.

Bijzonderheden

 • De training bestaat uit vier dagdelen van drie uur (verdeeld over vier dagen), 14 uur zelfstandige studie op de werkplek (0,5 uur per dag) en 14 uur zelfstandige studie thuis (0,5 uur per dag). De training vindt plaats van 09.30 uur tot 12.30 uur.
 • De prijs is € 749,- per persoon inclusief BTW en materialen.
 • De cursus gaat door bij tenminste 4 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 10.
 • De locatie is ExplainiT, Zonnebaan 9-21, 3542 EA te Utrecht
 • Voor deze training werkt SSR samen met ExplainiT.

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 749

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl