Module 2: de gerechten – SSR

Module 2: de gerechten

Hoe zijn de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad der Nederlanden georganiseerd zijn en wat zijn de werkgebieden?

 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: do. 16-05-2019

Deze module behandelt de organisatiestructuur van de rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad der Nederlanden. Daarnaast worden ook de werkzaamheden van de diverse sectoren binnen de gerechten belicht. De cursus is geheel digitaal via internet benaderbaar. Op vastgestelde data worden contactdagen georganiseerd.

Doel

Na afronding van module 2 hebben de deelnemers kennis van de taken, werkzaamheden en procedures binnen de verschillende gerechten.

Doelgroep

Administratief medewerkers die (gaan) werken bij één van de gerechten (rechtbank, gerechtshof of Hoge Raad). Aan deze module kunnen medewerkers van facilitaire diensten en overige stafdiensten ook deelnemen. De deelnemers dienen over de verplichte voorkennis te beschikken.

Inhoud

Na inschrijving ontvangt de cursist een inschrijfcode, waarmee de cursus gestart kan worden. Uiterlijk drie maanden na inschrijving vindt de contactdag plaats. Deze wordt op één van de SSR-locaties gehouden. Deze dag wordt begeleid door twee ervaren docenten van SSR. De cursist heeft dan de gelegenheid vragen te stellen over de lesstof. Op die dag worden praktijkvoorbeelden gebruikt en filmmateriaal getoond om de lesstof te verduidelijken.

Tijdens het bestuderen van de cursus moet de cursist twee praktijkopdrachten maken. Deze worden via MIJNSSR geüpload naar de docenten. Na afsluiting van elk hoofdstuk kan een tussentijdse toets gemaakt worden om na te gaan of de stof begrepen is. De cursus wordt afgesloten met een eindtoets, die digitaal gemaakt wordt. Indien de eindtoets met een voldoende is afgesloten, de praktijkopdrachten zijn gemaakt én men aanwezig is geweest op de contactdag, wordt een bewijs van deelname verstrekt.

Voorkennis

Module 1 geldt als verplichte voorkennis.

Bijzonderheden

Inschrijving vindt plaats bij de opleidingscoördinator of de afdeling P&O binnen het eigen arrondissement.

Docenten

 • de heer Peter van der Wal

  Gerechtssecretaris

 • mevrouw Martine van Maurik

  Gerechtsauditeur

 • mw. mr. Mireille Reijnierse

  Rio

 • mr. Marc de Baar

  Stafjurist

 • mw. mr. Judith Rikken

  Senior Juridisch Medewerker

 • de heer Ronald van Vliet

  Gerechtssecretaris

 • mevrouw Martha Franckena

  Hoofd Juridische Ondersteuning

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 0,00

Locatie

SSR Locatie Rotterdam (Wilhelminatoren)

Wilhelminaplein 100-125

3072 AK Rotterdam

Plan uw route

Docenten

mevrouw Martha Franckena en mevrouw Martine van Maurik

Stuur deze cursus door