Module 19: sociaal zekerheidsrecht – SSR
Cursussen / Bestuursrecht / Sociaal recht / Module 19: sociaal zekerheidsrecht

Module 19: sociaal zekerheidsrecht

Een eerste kennismaking met het sociale zekerheidsrecht

Het huidige systeem van de sociale zekerheid is behoorlijk ingewikkeld. Er zijn veel regelingen en verschillende uitvoeringsinstanties. Het is soms een heel gepuzzel om erachter te komen op wat voor een uitkering iemand recht heeft en waar die moet worden aangevraagd. Zo zijn er verschillende regelingen voor tijdelijke en blijvende arbeidsongeschiktheid, (gedeeltelijke) werkloosheid, overlijden, ouderdom, kinderen en gezondheidszorg en ziektekosten. Leer in module 19 het huidige systeem van de sociale zekerheid en de wetgeving hierover beter kennen. Daarbij is vooral aandacht voor  arbeidsongeschiktheidsregelingen, volksverzekeringen en bijstand. Dat zijn de regelingen waar het meeste gebruik van wordt gemaakt.

Doel

Na het volgen van de module ken je de indeling van het sociaal zekerheidsrecht en de organisaties die met de uitvoering daarvan zijn belast. Ook heb je op hoofdlijnen kennis van en inzicht in de verschillende sociale zekerheidswetten.

Doelgroep

Administratief medewerkers en administratief juridisch medewerkers van de rechtbanken en de Centrale Raad van Beroep die werken of gaan werken met zaken op het gebied van de sociale zekerheid.

Inhoud

Deze module behandelt:

  • de geschiedenis van de sociale zekerheid in Nederland
  • het huidige systeem van het sociaal zekerheidsrecht
  • de organen belast met de uitvoering van de sociale zekerheid
  • de werknemersverzekeringen (WW, ZW, WAO en WIA)
  • de volksverzekeringen (AOW en ANW)
  • en de sociale voorzieningen (WWB, WMO, AKW en TW)

Opzet

De module is een combinatie van zelfstudie, twee hele cursusdagen fysiek en een halve cursusdag online. De module eindigt met een huiswerkopdracht. De zelfstudie bestaat uit het bestuderen van de cursusmap en het maken van vragen en opdrachten.

Voorkennis

Als verplichte voorkennis gelden de modulen Het recht en de rechtelijke organisatie – e-learning, De gerechten – e-learning en module 8. Daarnaast heb je minimaal een half jaar ervaring als administratief (juridisch) medewerker binnen de rechterlijke organisatie.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 0,00
Voor leden ZM (2025): € 0,00