Module 1: het recht en de rechterlijke organisatie – SSR

Module 1: het recht en de rechterlijke organisatie

Uw eerste kennismaking met het recht en de rechterlijke organisatie in Nederland

 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR

Deze module behandelt het recht, de rechtsprekende instanties, het openbaar ministerie en de bij rechtspleging betrokken instanties. De cursus is geheel digitaal en via internet benaderbaar. Op vastgestelde data worden contactdagen georganiseerd.

Doel

Na afronding van deze module hebben de deelnemers een globaal beeld van de rechterlijke organisatie. Zij weten wat er, naast hun eigen werk, gebeurt in de organisatie.

Doelgroep

Administratief medewerkers die (gaan) werken binnen de rechterlijke organisatie. Aan deze module kunnen ook medewerkers van facilitaire diensten en overige stafdiensten deelnemen.

Inhoud

Deze module behandelt het recht, de rechtsprekende instanties, het Openbaar Ministerie, de arrondissementsorganisatie en de bij rechtspleging betrokken instanties.

Opzet

Na inschrijving ontvangt de cursist een inschrijfcode, waarmee de cursus gestart kan worden. Uiterlijk drie maanden na inschrijving vindt de contactdag plaats. Deze wordt op één van de SSR-locaties gehouden en wordt begeleid door een ervaren docent van SSR. De cursist heeft dan de gelegenheid vragen te stellen over de lesstof. Tevens worden op die dag praktijkvoorbeelden gebruikt en filmmateriaal getoond om de lesstof te verduidelijken.

Tijdens het bestuderen van de cursus moet de cursist twee praktijkopdrachten en een stageverslag maken. Deze worden via MIJNSSR geüpload naar de docent. Na afsluiting van elk hoofdstuk kan een tussentijdse toets gemaakt worden om na te gaan of de stof begrepen is. De cursus wordt afgesloten met een eindtoets. Deze bestaat uit beantwoording van 40 vragen, waar de cursist 30 minuten de tijd voor heeft. Indien de eindtoets met een voldoende is afgesloten, de praktijkopdrachten zijn gemaakt én men aanwezig is geweest op de contactdag, wordt een bewijs van deelname verstrekt.

Voorkennis

Voor deze module is geen specifieke voorkennis vereist.

Bijzonderheden

Inschrijving vindt plaats bij de opleidingscoördinator of de afdeling P&O binnen het eigen arrondissement.

Docenten

 • de heer Mertens

  Docent

 • mr. Roel Krijtenburg

  Officier van justitie

 • de heer Peter van der Wal

  Gerechtssecretaris

 • mevrouw Martine van Maurik

  Gerechtsauditeur

 • mw. mr. Judith Rikken

  Senior Juridisch Medewerker

 • mr. Marc de Baar

  Stafjurist

 • mevrouw Marije Eikelenboom- Renden

  Gerechtsauditeur

Aanmelden

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.

Stuur deze cursus door