Slachtoffer aan de telefoon – SSR
Cursussen / Strafrecht / Slachtoffers / Vaardigheden / Slachtoffer aan de telefoon

Slachtoffer aan de telefoon

Een praktische training voor iedereen die (telefoon)gesprekken voert met slachtoffers

Wanneer je weet hoe het beste om te gaan met een slachtoffer of nabestaande, creëert dit niet alleen een positievere en meer bevredigende werksfeer voor jezelf, het voorkomt ook onnodig extra leed aan de kant van het slachtoffer of de nabestaande.

Doel

Na afronding van deze module heb je kennis verworven over en inzicht gekregen in slachtofferschap en is jouw vaardigheid verbeterd met betrekking tot het telefonisch te woord staan van slachtoffers.

Doelgroep

Administratief (juridisch) medewerkers die slachtoffers (telefonisch) te woord staan.

Inhoud

In de media duiken steeds weer berichten op over slachtoffers van misdrijven die zich onjuist geïnformeerd en onheus bejegend voelen door het OM. Deze training sluit aan bij die actualiteit. De training is speciaal voor loketmedewerkers en administratief medewerkers om slachtoffers en nabestaanden juist, tijdig en volledig te kunnen informeren.

Ter voorbereiding op de cursus dien je bepaalde juridische kennis rond de civiele vordering en rond allerlei andere zaken en procedures in de rechtsgang te lezen. Je kunt namelijk allerlei vragen rond het claimen van schade, rechten en plichten van slachtoffers, risico’s in het strafproces krijgen. Ook moet je de procedures kunnen uitleggen. Deze kennis heb je nodig om het slachtoffer goed te kunnen informeren.

Op de cursusdag zelf word je getraind in het voeren van (telefoon)gesprekken met slachtoffers en het beïnvloeden van gedrag. De invloed die schokkende gebeurtenissen hebben op slachtoffers komt hierbij ook aan bod. Lastige situaties en omgaan met ontevreden slachtoffers komen zeker aan de orde. her voeren van goede telefoongesprekken met slachtoffers is een vaardigheid die je leert door te oefenen. Daarom is er ook een acteur aanwezig – zo oefen je met het voeren van telefoongesprekken. De inbreng van eigen praktijkervaring is een pré.

Een proactieve houding en een slachtoffer-awareness zijn van belang.

Na afloop ontvangen de cursisten een bewijs van deelname.

Voorkennis

De deelnemers hebben minimaal een half jaar ervaring als administratief medewerker binnen de rechterlijke organisatie. Module 1 en module 3 en de module “De strafrechtketen voor administratief medewerkers” gelden als verplichte voorkennis.

Uitvoeringen

Kosten: voor leden ZM: € 0,00 voor leden OM: € 200,00