Module 11: Bejegening van slachtoffers – SSR

Module 11: Bejegening van slachtoffers

Een gedegen en praktische training voor iedereen die in zijn of haar werk met slachtoffers te maken heeft

 • 4
  dagdelen
 • 12
  PE-punten
 • 8
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: MLAP11SL
 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR

Wanneer je weet hoe het beste om te gaan met een slachtoffer of nabestaande, creëert dit niet alleen een positievere en meer bevredigende werksfeer voor jezelf, het voorkomt ook onnodig extra leed aan de kant van het slachtoffer of de nabestaande.

Doel

Na afronding van deze module hebben de deelnemers kennis verworven over en inzicht gekregen in slachtofferschap en hebben zij hun vaardigheden verbeterd met betrekking tot het telefonisch te woord staan van slachtoffers.

Doelgroep

Administratief medewerkers die nauw betrokken zijn bij het te woord staan van slachtoffers.

Inhoud

In de media duiken steeds weer berichten op over slachtoffers van misdrijven die zich onjuist geïnformeerd en onheus bejegend voelen door het OM. Deze training sluit aan bij die actualiteit. De training is speciaal voor loketmedewerkers en administratief medewerkers om slachtoffers en nabestaanden juist, tijdig en volledig te kunnen informeren.

Enerzijds staat de juridische kennis rond de civiele vordering en rond allerlei andere zaken en procedures in de rechtsgang centraal. Allerlei vragen rond het claimen van schade, rechten en plichten van slachtoffers, risico’s in het strafproces, het uitleggen van procedures komen aan bod.

Daarnaast worden de deelnemers getraind in het voeren van (telefoon)gesprekken met slachtoffers en het beïnvloeden van gedrag. De invloed die schokkende gebeurtenissen hebben op slachtoffers komt hierbij ook aan bod. Lastige situaties en omgaan met ontevreden slachtoffers komen zeker aan de orde.

Een proactieve houding en een slachtoffer-awareness zijn van belang.

Opzet

De module bestaat uit twee aaneengesloten dagen inclusief overnachting en bevat verschillende werkvormen. Hierbij staat de praktijkervaring van de deelnemers centraal. Cursisten oefenen het voeren van o.a. telefoongesprekken in de vorm van rollenspellen met een acteur. Na afloop ontvangen de cursisten een bewijs van deelname.

Voorkennis

De deelnemers hebben minimaal een half jaar ervaring als administratief medewerker binnen de rechterlijke organisatie. Module 1 en module 3 en de module “De strafrechtketen voor administratief medewerkers” gelden als verplichte voorkennis.

Docent

 • drs. Mandré Koops

  Senior trainer — Fremington Training & Media

Meer informatie

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.