Asbest – SSR

Asbest

Verkrijg meer kennis en inzicht in de relevante wet- en regelgeving ten aanzien van asbest aan de hand van praktijkvoorbeelden

 • 2
  dagdelen
 • 6
  PE-punten
 • 8,4
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: SLMISTMI
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR

Deze cursus beoogt het verkrijgen van kennis van relevante wet- en regelgeving, jurisprudentie en ontwikkelingen in de handhavingsketen ten aanzien van asbest. Zodoende draagt de cursus bij aan het succesvol opsporen en vervolgen van asbestdelicten.

Doel

Naast voor het werk noodzakelijke kennis over het onderwerp asbest verkrijgen de deelnemers inhoudelijke kennis over het beleidskader, de relevante (internationale) wet- en regelgeving, de jurisprudentie, het financieel rechercheren en de ontwikkelingen binnen de handhaving in relatie tot dit onderwerp. Deze kennis draagt bij aan het succesvol opsporen en vervolgen van asbestdelicten.

Doelgroep

Raadsheren, rechters, gerechtssecretarissen, juridisch medewerkers, advocaten-generaal, officieren van justitie en parketsecretarissen.

Inhoud

De cursus start met een verdiepende uitleg van de gevaren en soms verrassende toepassingen van de verschillende soorten asbest. Deze toelichting is nodig om het onderwerp asbest, het beleidskader, het gebruik van de verschillende soorten wetgeving en de mogelijke bewijstechnische problemen te kunnen begrijpen. Hierna wordt ingegaan op de complexe (internationale) wet- en regelgeving rondom asbest. Enkele belangrijke onderwerpen worden aan de hand van jurisprudentie verder uitgediept waarbij ook aandacht wordt besteed aan het financieel rechercheren. Ten slotte worden het beleidskader en de mogelijkheden van de handhavingsketen doorgenomen.

Opzet

De cursus bestaat uit twee aaneengesloten dagdelen. Daarin worden inleidingen afgewisseld met het werken aan casuïstiek.

Voorkennis

Verondersteld wordt dat u de cursussen Materieel economisch strafrecht en Formeel economisch strafrecht hebt gevolgd.

Bijzonderheden

Deze cursus maakt deel uit van het cluster milieustrafrecht.

Deze cursus valt voor de leden ZM niet onder Centrale Financiering maar onder Permanente Educatie.

Docenten

 • mr. George van der Zon BBA

  Jurist

 • mevrouw Anja van Weezel

  Asbestdeskundige — Asbest Consult Nooitgedacht

Meer informatie

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.