Themamiddag afvalstoffen – SSR

Themamiddag afvalstoffen

De rechter bij het afval

Vakgebied(en):
 • Cursuscode: SLMITFVL
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR

Op vrijdag 28 september 2018 organiseren SSR en het Kenniscentrum Milieu en Gezondheid een themamiddag over afvalstoffen. Kennis van Europese regelgeving en jurisprudentie over dit onderwerp wordt interactief en aan de hand van casuïstiek opgefrist en verdiept.

Doel

Kennis van Europese regelgeving en jurisprudentie over afvalstoffen opfrissen en verdiepen.

Doelgroep

De themamiddag is bedoeld voor leden ZM (rechters, raadsheren en juridisch medewerkers) en OM (officieren van justitie, advocaten-generaal en parketsecretarissen) met interesse in het economisch strafrecht.

Inhoud

De themamiddag begint met een lunch. Daarna komen verschillende sprekers aan bod en worden de deelnemers uitgenodigd mee te praten over de juridische ontwikkelingen op het terrein van afvalstoffen. Naast dagvoorzitter Maarten Verhoeven, senior rechter in de Rechtbank Oost-Brabant, zullen de volgende sprekers een bijdrage leveren.

Casper van der Meer

C. van der Meer is industrieel ontwerper en medeoprichter van Better Future Factory, een van de weinige duurzame circulaire ontwerpstudio’s in Nederland. Elk product van Better Future Factory is gemaakt van afval van lokale bedrijven. Daarnaast helpt het bedrijven op een duurzame manier van hun afval af te komen.

Mr. Isabelle Larmuseau

Larmurseau is oprichter van Vlaanderens grootste advocatenkantoor op het gebied van het milieurecht, docent omgevingsrecht aan de Katholieke Universiteit Leuven en voorzitter van de Vlaamse vereniging voor Omgevingsrecht. Zij deelt haar ervaringen met afvalstoffenzaken in België.

Mr. Luuk Boogert

Als milieuofficier van justitie bij het Functioneel Parket was Boogert betrokken bij onder meer de Trafigurazaak. Hij zal tijdens de themamiddag stelling nemen in een fictieve afvalstoffenzaak die er in juridisch opzicht om spant.

Mr. Charles Termaat

Termaat treedt op als advocaat voor cliënten in de industriële sector, waaronder de recycling branche. Met zijn ruime ervaring in het omgevingsrecht is hij de aangewezen persoon voor een juridische debat over afvalstoffen.

Mr. drs. Wilbert van Eijk

Omgevingsrechtadvocaat Van Eijk is actief in zowel het bestuursrecht als in het economisch strafrecht. Hij laat zien dat de Europese beoordelingskaders niet automatisch tot slechts één conclusie leiden.

Bijzonderheden

Er kunnen 3 PE-punten worden toegekend aan deze themamiddag.

Docenten

 • mr. Luuk Boogert

  Officier van justitie

 • mr. Charles Termaat

  Advocaat — Van Iersel Luchtman Advocaten

 • mr. Wilbert van Eijk

  Advocaat

 • mevrouw Isabelle Larmuseau

  Advocaat — Vlaamse Vereniging voor Omgevingsrecht (VVOR)

 • de heer Casper van der Meer

  Industrieel ontwerper — Better Future Factory B.V.

Aanmelden

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.

Stuur deze cursus door