De techniek van het requisitoir, master – SSR
Cursussen / Strafrecht / Vaardigheden / De techniek van het requisitoir, master

De techniek van het requisitoir,  master

Leer (nog) beter rekwireren!

Wilt u meer leren zeggen met minder woorden en daarmee uw optreden effectiever maken? U brengt dat doel dichterbij met deze meerdaagse cursus, bestaande uit een interactief programma waarin ook geoefend wordt op praktijksituaties.

Doel

De cursus:

  • biedt u handvatten om uw rol als leider van het onderzoek en als openbaar aanklager tijdens de zitting beter uit te kunnen voeren;
  • biedt de mogelijkheden om meer te leren zeggen met minder woorden;
  • traint u om begrijpelijker, overtuigender en krachtiger te spreken;
  • leert u om uw optreden effectiever te maken.

Doelgroep

De cursus is uitsluitend bedoeld voor ervaren officieren van justitie en advocaten-generaal.

Inhoud

Deze leeractiviteit geeft ervaren en zeer ervaren officieren van justitie de kans om hun requisitoir te verbeteren.
Tijdens de bijeenkomst krijgt u handvatten aangereikt voor het op ingetogen of levendige manier inzetten van verschillende debat- en theatertechnieken tijdens de zitting.

Aan bod komen onder meer:

  • Het effect van uw spreekstijl, houding, juiste ademhaling en stemgebruik.
  • Het aansprekend en helder uitleggen aan rechter, verdachte en publiek.
  • Gestructureerd opbouwen en krachtig openen en afsluiten.

Desgewenst kan ook met onverwacht gedrag van de rechter of verdachte worden geoefend. Ook het uitwisselen van ervaringen met andere cursisten blijkt zeer leerzaam. Enkele weken na afloop van de cursus krijgt u als reminder op papier de complimenten en verbetertips toegezonden.

Deze cursus bestaat uit 1 plenaire dag waarbij alle (maximaal 24) deelnemers aanwezig zijn. Na deze dag wordt de groep opgesplitst in 2 groepen van (maximaal) 12 deelnemers. De groepen komen ieder op een tweede dag terug.

Dag 1:
Op dag één wordt uitvoerig aandacht besteed aan debattechnieken, houding, gedrag, stemgebruik en technische mogelijkheden van digitale beeldvisualisatie. Dit gebeurt in meerdere workshops die synchroon worden gehouden.

Dag 2:
Op dag twee wordt met een selecte groep van maximaal twaalf deelnemers optimaal geoefend aan de hand van eigen casuïstiek. Bepaalde delen van het requisitoir worden geanalyseerd en beoordeeld op: hoe komt het over? Is het begrijpelijk, overtuigend en krachtig? Is er effectief gebruik gemaakt van de beschikbare stijlmiddelen?

Voorkennis

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij de toegezonden cursusinformatie doorlezen ruim voor aanvang van de bijeenkomst.

Bijzonderheden

De cursus bestaat uit drie dagen. Hiervan volgt elke cursist er slechts twee. De kick-offdag (1) wordt door de gehele cursusgroep gevolgd. De groep wordt voor de praktijkdag (2) opgedeeld in twee delen. De indeling in groepen gebeurt door SSR voorafgaand aan dag 1. Van de indeling worden de cursisten schriftelijk in kennis gesteld.

De praktijkdag (2) wordt doorgaans gehouden in de oefenrechtbank van SSR aan de Uniceflaan 1 in Utrecht. Op de praktijkdag wordt onder leiding van docenten van het Nederlands Debat Instituut gewerkt aan de verbetering van het requisitoir. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een casus/requisitoir die de cursist voorbereidt en voor aanvang van de 2e bijeenkomst instuurt aan SSR.

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.