Medische zaken voor portefeuillehouders – SSR

Medische zaken voor portefeuillehouders

Zorg dat u zich bewust bent van de risico's, de dilemma's en de maatschappelijke gevoeligheid van het proces in medische zaken

 • 2
  dagdelen
 • 6
  PE-punten
 • 8,4
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: SOOSPORT
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR

SSR neemt u, samen met het Expertisecentrum medische zaken, in deze verdiepingscursus mee in de wereld van de zorg.

Neem een kijkje in de wereld van de medische zorg. Hoe gaat een ziekenhuis om met calamiteiten en ernstige incidenten.

 

Doel

SSR werkt in samenspraak met het Expertisecentrum Medische Zaken aan de verdieping voor de medisch portefeuillehouder. Deze leeractiviteit heeft ieder jaar een ander thema. Het thema van dit jaar zal in het teken staan van het proces binnen een ziekenhuis gericht op een (mogelijke) calamiteit.

Na afloop van deze cursus is bereikt dat deelnemers:
– Inzicht in de werkprocessen en hoe een ziekenhuis omgaat met een (mogelijke) calamiteit.

– Welke personen hierbij zijn betrokken.

– Verbinding maken met de partijen.

 

Doelgroep

OM: advocaten-generaal, officieren van justitie (in opleiding), adjunct-officieren van justitie (in opleiding) en parketsecretarissen die belast zijn met de medische portefeuille en die de cursus (Niet) Natuurlijke dood hebben gevolgd.

 

Inhoud

In deze cursusdag wil het EMZ de medisch portefeuillehouder meer kennis bieden over het proces binnen een ziekenhuis gericht op het herkennen van een (mogelijke) calamiteit, de interne procedure om een calamiteit te onderzoeken en de wijze van het opstellen van een calamiteitenrapportage ten behoeve van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. De medisch officier krijgt bij de behandeling van een medische zaak te maken met het calamiteitenonderzoek door een zorginstelling. Het is daarbij van belang dat de officier kennis heeft van datgene wat er onderzocht wordt, in welk kader dit gebeurt en hoe het zit met de eventuele strafrechtelijke implicaties van bijvoorbeeld het vorderen van een calamiteitenrapport of de bewijswaarde daarvan.

 

Voorkennis

Van de deelnemer wordt verwacht dat hij/zij medische zaken in zijn/haar portefeuille heeft en de cursus (Niet) Natuurlijke dood heeft gevolgd.

Bijzonderheden

Voorafgaand aan deze cursus dient u de cursus (Niet) Natuurlijke dood gevolgd te hebben. De inhoud van deze cursus wordt derhalve als bekend verondersteld. De medisch officier van justitie dient in staat te zijn een medische strafzaak te beoordelen. Zorg dat u zich bewust bent van de risico’s, de dilemma’s en de maatschappelijke gevoeligheid van het proces.

Docenten

 • mw. mr. Cora de Jong

  Officier van justitie

 • mr. Msc LLM. Ralph van Disseldorp

  Management consultant/partner bij Reputatiegroep — Reputatiegroep

 • mw. dr. Wietske Vrijland


  Notice: Array to string conversion in /export/www/ssrnl/html/wp-content/themes/ssr/inc/extras.php on line 63
  lid Raad van Bestuur — Array

 • mw. mr. Mieke van den Bergh

  jurist Maasstadziekenhuis

Aanmelden

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl