Professionele ontmoeting adhv het getuigenverhoor op zitting – SSR

Professionele ontmoeting adhv het getuigenverhoor op zitting

Verkrijg inzicht in de posities, drijfveren, tegengestelde en gezamenlijke belangen van de (andere) procesdeelnemers en vergroot uw effectiviteit

 • 2
  dagdelen
 • 6
  PE-punten
 • 6
  NOvA-punten
 • 7,9
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: SRRDMTGV
 • Niveau: Master
 • Aangeboden door: SSR

In deze professionele ontmoeting tussen Zittende Magistratuur (ZM), Openbaar Ministerie (OM) en Advocatuur wordt ingegaan op de interactie tussen procesdeelnemers tegen de achtergrond van het getuigenverhoor ter zitting. Aan de hand van beelden, (voor)oordelen, discussie, rolwisseling en het daadwerkelijk horen van een getuige, is het doel van de cursus het realiseren van een effectieve dynamiek tussen procespartijen tijdens het getuigenverhoor. Dat wil zeggen: op welke wijze kan voor de procespartijen een getuigenverhoor ter zitting het meeste effect opleveren? Bijkomend doel is het verhogen van de persoonlijke effectiviteit in het kader van het strafproces. Door inzicht te krijgen in de posities, drijfveren, tegengestelde en gezamenlijke belangen van de (andere) procesdeelnemers en het daarop kunnen reageren kan die effectiviteit worden vergroot.

Doel

De zeer interactieve, intensieve training verschaft de deelnemers inzicht in de tegengestelde, maar ook gezamenlijke belangen van de betrokken professionals binnen het strafproces en in de achtergronden van hun handelswijzen. De deelnemers zijn na afloop in staat het getuigenverhoor en de dynamieken die tijdens het verhoor en de zitting ontstaan positief en effectief te beïnvloeden. Door de bijzondere setting steekt men veel op van de feedback van de docenten, maar zeker ook van elkaar.

Doelgroep

Rechters en/of raadsheren, officieren van justitie en/of advocaten-generaal en strafrechtadvocaten (allen met ruime ervaring op hun vakgebied). Er wordt bij de cursusindeling zoveel mogelijk gestreefd naar een gelijk aantal deelnemers per doelgroep. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij een ‘open houding’ jegens elkaar durven aan te nemen in een voor alle deelnemers ‘veilige omgeving’.

Inhoud

De training beslaat twee dagdelen. Discussies aan de hand van stellingen en casus (ook vanuit de groep), afgewisseld door intensieve praktijksimulaties en (korte) inleidingen en commentaar van de docenten. Het maximale aantal deelnemers bedraagt 15 (5 deelnemers per doelgroep).

Tijdens de eendaagse professionele ontmoeting komen de volgende onderwerpen aanbod:

 • belangen, verwachtingen en overtuigingen van de betrokken professionals; (voor)oordelen, tegenstellingen en misverstanden die van invloed kunnen zijn op een verhoor en het verloop van een strafzitting
 • welke uitwerking het eigen optreden op zitting kan hebben op de andere deelnemers, een getuige en op de mogelijke afloop van de strafzaak
 • problemen waartegen de andere professionals aanlopen; hoe de eigen effectiviteit te verhogen in het getuigenverhoor en in de rest van het strafproces
 • hoe men ruimte kan scheppen om op vragen aan getuigen een afdoende antwoord te krijgen
 • hoe in de rechtszaal een effectieve werksfeer ontstaat waarbij alle procespartijen hun werk optimaal kunnen verrichten
 • hoe men kan omgaan met de invloed van ‘je eigen persoon’ als procesdeelnemer en invloeden van buitenaf

Voorkennis

U dient een ruime ervaring (in beginsel vijf jaar of meer) te hebben in de strafrechtspraktijk. Het voldoen aan dit ervaringsvereiste is van essentieel belang vanwege het zeer interactieve karakter van deze module.

Bijzonderheden

Deze cursus maakt voor leden van de ZM en het OM onderdeel uit van de Leerlijn getuigenverhoor van SSR. Het is een voordeel indien een of meerdere onderdelen van die Leerlijn voor deelname aan deze cursus zijn gevolgd. De cursus kan echter – bij voldoende – ervaring, ook zonder problemen ‘los’ worden gevolgd.
Bijzonderheden voor de advocatuur: SSR heeft deze training ontwikkeld in samenwerking met de OSR.
Door de prikkelende combinatie van doelgroepen, zullen tijdens de kleinschalige, interactieve cursus volop ervaringen worden uitgewisseld.

Aanmelden

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.