Themamidddag Wet Langdurig Toezicht – SSR
Cursussen / Strafrecht / Straffen en maatregelen / Themamidddag Wet Langdurig Toezicht

Themamidddag Wet Langdurig Toezicht

De Wet Langdurig Toezicht: Hoe werkt de GVM in de Strafrechtspraktijk?

Met de Wet Langdurig Toezicht (WLT) is het mogelijk om langdurig – en in sommige gevallen zelfs levenslang – toezicht te houden op veroordeelden. Om al ter zitting de juiste keuze te maken is voldoende kennis essentieel.

Sinds 1 januari 2018 kan aan daders van een ernstig gewelds- of zedendelict een zelfstandige toezichtmaatregel worden opgelegd: de Gedragsbeïnvloedende en Vrijheidsbeperktende Maatregel (GVM). In 2020 is de GVM veel vaker opgelegd dan in de eerste twee jaren na de introductie van de maatregel. Die stijging zet zich voort. In gedragskundige rapportages wordt steeds vaker een GVM geadviseerd, al dan niet in combinatie met een TBS-advies. Inmiddels worden GVM’s ook uitgevoerd. Toch zijn nog niet alle professionals even goed op de hoogte van deze maatregel.

Tijdens deze verdiepingsmiddag gaan verschillende sprekers (zie opzet) aan de hand van een interactief programma aan de slag met de bovenstaande materie.

Doel

Na het volgen van deze middag ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de WLT en de GVM, en ben je beter in staat af te wegen wanneer deze maatregelen zinvol zijn om te eisen of om op te leggen.

Doelgroep

De bijeenkomst is bedoeld voor strafrechters en officieren van justitie. Gespecialiseerde parketsecretarissen en juridisch adviseurs (voorheen stafjuristen) zijn wederom welkom.

Inhoud

De volgende vragen zullen op deze middag aan de orde komen:

-Hoeveel GVM’s zijn door de rechter opgelegd en hoe worden deze onderbouwd in de vonnissen?

-Wordt er naast de GVM meestal gevangenisstraf of TBS opgelegd?

-Voor welke typen delicten zijn de GVM’s opgelegd?

-Zijn er weigerende observandi onder de personen aan wie een GVM is opgelegd?

-Hoe verlopen de GVM’s die al feitelijk ten uitvoer zijn gelegd?

Op deze middag zullen hoogleraar Michiel van der Wolf en WODC-onderzoeker Marleen Nagtegaal de nieuwste jurisprudentie en cijfermatige ontwikkelingen bespreken. AG Linda Vijlbrief-Smit en specialist Lideweij Wijler belichten de mogelijkheden van levenslang toezicht vanuit het OM. Mark Pieffers van Reclassering Nederland gaat in op de uitvoeringspraktijk van de GVM.

In werkgroepsessies gaat men actief oefenen en dilemma’s bespreken met elkaar. Daarna nemen alle docenten deel aan de paneldiscussie, waarin de panelleden toelichting geven op de keuzes die gemaakt zijn en de uitkomsten die deelnemers presenteren. Er is ruimte voor discussie, vragen en het delen van ervaringen.

Voorkennis

Geen specifieke voorkennis vereist. Het is aan te raden om de recente regelingen in tekst en in commentaar voorafgaand de contactdag door te nemen.

Geen uitvoering gepland

Op dit moment is er voor deze cursus geen uitvoering gepland. Maak gebruik van de button ‘Hou mij op de hoogte’ aan de linkerzijde van deze pagina als je een bericht wilt ontvangen wanneer er een nieuwe uitvoering gepland is.