De Sturing op de Forensische Opsporing – SSR

De Sturing op de Forensische Opsporing

Sturing van de forensische opsporing is een lastige taak. Deze leeractiviteit reikt u handvatten aan om dit gedegen te doen

 • 2
  dagdelen
 • 6
  PE-punten
 • 7,7
  Waardering
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: SRRSFOJK
 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR

Door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het gebruik van de forensische opsporing binnen het strafrechtelijk onderzoek enorm gegroeid. Van het Openbaar Ministerie wordt verwacht dat zij de forensische opsporingsonderzoeken op juiste wijze kunnen aansturen. Hiervoor is het noodzakelijk om praktische zaken rond de context en het juridisch kader van het forensisch onderzoek goed te beheersen. Met de leeractiviteit “De sturing van de forensische opsporing” biedt SSR handvatten om de werkzaamheden naar behoren uit te voeren.

Doel

Het verkrijgen van kennis en inzicht in de (on)mogelijkheden om de forensische opsporing op een correcte manier te sturen. Na het volgen van de leeractiviteit bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en heeft u handvatten verkregen om forensische opsporing professioneel en effectief aan te sturen en naar behoren uit te voeren.

Doelgroep

Openbaar Ministerie: advocaat-generaal, officier van justitie, assistent-officier van justitie, parketsecretaris en beleidsmedewerkers die te maken hebben bij het aansturen van de forensische opsporing.

Inhoud

Tijdens de leeractiviteiten komen de onderwerpen aan de orde die van belang zijn bij het maken van de juiste keuzes bij de start en het verdere verloop van het forensisch onderzoek. De dag start met een oriëntatie op de juridische kaders welke in beeld komen bij forensische opsporingsonderzoeken. Vervolgens zullen alle fasen van een forensisch opsporingsonderzoek worden langsgelopen waarbij de dag eindigt bij de interpretatie van de uitkomsten van het onderzoek.

Opzet

Tijdens deze leeractiviteit zullen de webcolleges en de aansluitende contactbijeenkomst van 2 dagdelen de nodige handvatten aanreiken om dit werk beter te kunnen doen.

Docenten

 • mevrouw Ingrid Jullens

  Docent

 • prof. dr. mr. Wilma Duijst

  docent — Stichting Ars Cogniscendi

 • dr. Bart Aarts

  Deskundige NFI — Nederlands Forensisch Instituut

 • mr. Dave Mattheijs

  Senior officier van justitie

Meer informatie

Op dit moment is er voor deze leeractiviteit geen uitvoering gepland. Wanneer u een inhoudelijke vraag heeft, kunt u contact opnemen met de SSR Servicedesk.