Themadag Terrorismebestrijding – SSR

Themadag Terrorismebestrijding

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van terrorismebestrijding

 • 1
  dagdeel
 • 1
  locatie
 • 6
  PE-punten
Vakgebied(en):
 • Cursuscode: SRRSTHTE
 • Niveau: Verdieping
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: ma. 11-11-2019

Vanwege de aanhoudende vraag naar actuele kennis over het onderwerp Terrorismebestrijding organiseert SSR een Themadag. Er komen verschillende interessante sprekers uit het veld aan het woord.

Doel

In de ochtend zal het onderwerp “Dilemma’s in de integrale aanpak” worden behandeld, in de middag het onderwerp “Battlefield evidence”. De verschillende sprekers zullen een presentatie verzorgen, waardoor u op de hoogte raakt van de laatste ontwikkelingen op het gebied van deze onderwerpen. Na de inleidingen volgt een paneldiscussie en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Doelgroep

Rechtspraak: raadsheren, rechters (in opleiding), stafjuristen en juridisch medewerkers.

OM: advocaten-generaal, officieren van justitie (in opleiding), adjunct-officieren van justitie (in opleiding), parketsecretarissen en beleidsmedewerkers.

Inhoud

Na de val van het kalifaat van IS is er een actuele discussie hoe om te gaan met uitreizigers en terugkeerders. Moet de Nederlandse overheid zijn onderdanen, voormalig strijders, vrouwen die lid zijn van een terroristische organisatie en kinderen terughalen ter berechting? En als we dat doen, hoe vinden we bewijs voor de misdaden die in Syrië en Irak zijn gepleegd? En als we dat niet doen, wat is dan het gevolg voor hun strafrechtelijke aansprakelijkheid?

Hoe keren ze daarna terug in onze samenleving? Welke mogelijkheden en dilemma’s zijn hierbij aan de orde? Deze onderwerpen worden nader uitgewerkt in 2 thema’s: welke dilemma’s zijn er in de integrale aanpak van jihadisten en terugkeerders? En wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van het gebruik van bewijsmateriaal, verzameld op het strijdtoneel in Syrie en Irak? Deze thema’s zullen worden belicht door sprekers uit de advocatuur, het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak.

Tijdens de paneldiscussie bestaat ruimschoots de mogelijkheid om vragen te stellen en te discussiëren.

Voorkennis

Van de deelnemer wordt verwacht dat hij/zij de cursus Terrorisme en Terrorismebestrijding, basis heeft gevolgd.

Data, locaties, beschikbaarheid

Stuur deze cursus door

 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl