Wegenverkeersregelgeving – SSR
Cursussen / Strafrecht / Verkeer / Wegenverkeersregelgeving

Wegenverkeersregelgeving

De wet- en regelgeving met betrekking tot verkeer en de beoordeling van verkeerszaken

Alcoholgebruik in het verkeer, te hard rijden of rijden terwijl het rijbewijs ongeldig is verklaard? Bij al deze vraagstukken is de Wegenverkeerswet 1994 van belang. Tijdens deze cursus wordt je met behulp van casuïstiek de noodzakelijke kennis en vaardigheid bijgebracht die voor de behandeling van verkeerszaken vereist is. Deze cursus bestaat uit een zelfstandige voorbereiding waar een werkdag voor uitgetrokken moet worden en een aanvullende contactbijeenkomst van een dag.

Doel

Na afloop van de cursus heb je:

1. Kennis van en inzicht in de structuur en de bepalingen van:

  • De Wegenverkeerswet 1994 (met name alcohol en verkeer, en de artikelen 5, 6, 7, 9, 107 en 110)
  • Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990
  • Het Voertuigreglement
  • Het Kentekenreglement
  • De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen

2. Kennis van de relevante jurisprudentie

3. Na afloop van de cursus kun je:

  • Gegevens en handelswijzen in het licht van relevante criteria tegen elkaar afwegen en tot realistische beoordelingen komen
  • Tot een heldere probleemanalyse komen: signaleren van problemen, herkennen van belangrijke informatie en verbanden leggen tussen gegevens
  • Verkeerszaken voorbereiden
  • Langdurig en effectief omgaan met detailinformatie

4. Na afloop van de cursus ben je gericht op:

  • Het handhaven van algemeen aanvaarde sociale en ethische normen in activiteiten die met de functie te maken hebben

Doelgroep

Leden zittende magistratuur, leden Openbaar Ministerie, gerechtsjuristen en parketsecretarissen.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan de orde: de structuur van het verkeersstrafrecht; de basisbegrippen weg, voertuig en bestuurder; het systeem van kentekenaansprakelijkheid; rijden zonder rijbewijs; rijden onder invloed; snelheidsovertredingen; rijbewijssancties; rijden tijdens een OBM; rijden terwijl het rijbewijs ongeldig is verklaard; verlaten plaats ongeval; en verkeersongevallen.

Opzet

De cursus bestaat uit een acht tot negen uur durende voorbereiding en een eendaagse fysieke contactbijeenkomst, waarin naast verdieping op de stof uitgebreid aandacht wordt besteed aan discussie en casuïstiek. Let dus op: voor zowel de voorbereiding als het contactmoment moet een volledige werkdag gerekend worden. Je moet zelf tijd inplannen om de voorbereiding te maken.

Voorkennis

De deelnemer wordt verzocht de aangeboden casuïstiek grondig te bestuderen. De casus zullen tijdens de cursus worden besproken. Verder wordt ter voorbereiding een aantal hoofdstukken uit het boek ‘’Hoofdwegen door het verkeersrecht’’ aanbevolen.

Bijzonderheden

Indien je geen zittingservaring hebt, word je geadviseerd voorafgaand aan de cursus een zitting te volgen (als toehoorder of zelf doen) waarin art. 6 en art. 8 WVW 1994 aan de orde komen en een (verkeers-)kantonrechterzitting bij te wonen.

Uitvoeringen

Kosten:
Voor leden ZM (2024): € 160,00
Voor leden OM (2024): € 200,00