Jeugdstrafrecht juridisch medewerkers en beoordelaars OM – SSR

Jeugdstrafrecht juridisch medewerkers en beoordelaars OM

De aanpak en werkwijze van ketenpartners tijdens het voor- en natraject van een strafzaak en de toepassing van het jeugdstrafrecht

 • 4
  dagdelen
 • 12
  PE-punten
 • 7,4
  Waardering
 • Niveau: Basis
 • Aangeboden door: SSR
 • Eerste startmoment: do. 09-12-2021

Het normbesef van de jeugdige is in vergelijking tot de volwassene niet volledig ontwikkeld. Het strafrecht moet derhalve op terughoudende wijze op de jeugdige worden toegepast. Het pedagogische aspect is doorslaggevend.

Naast de aparte positie van het jeugdstrafrecht zijn er maatschappelijke ontwikkelingen rondom het jeugdstrafrecht gaande. Door op actieve wijze aan deze leeractiviteit deel te nemen, krijgt u meer inzicht in de verschillende aspecten die van belang zijn bij het behandelen van jeugdstrafrechtelijke zaken als juridisch medewerker en parketsecretaris.

Doel

Het doel van de cursus is om juridisch medewerkers en beoordelaars OM via deze leeractiviteit te ondersteunen in de werkzaamheden op het terrein van het jeugdstrafrecht. Jeugdstrafrecht betreft immers een specialisme, waarmee ook medewerkers te maken kunnen krijgen tijdens een commune strafzitting, sinds de inwerkingtreding van de wet Adolescentenstrafrecht.

Door op actieve wijze deel te nemen aan deze leeractiviteit vergroot u uw kennis over en inzicht in diverse aspecten van het jeugdstrafrecht, waardoor u zaken, waarin het jeugdstrafrecht een rol speelt, zorgvuldig, juridisch correct en met kennis over en sensitiviteit voor het belang van de jeugdige kunt behandelen.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor juridisch medewerkers en beoordelaars OM, die binnen hun werkzaamheden op welke manier dan ook in aanraking komen met het jeugdstraf(proces)recht.

Inhoud

Tijdens de eerste contactdag zal gedurende de ochtend aandacht worden besteed aan het jeugdstrafprocesrecht, waarbij de nadruk wordt gelegd op formaliteiten tijdens en voorafgaand aan een zitting. Tijdens het middagdeel belicht een jeugdrechercheur vervolgens de aanpak van de politie in jeugdstrafrechtelijke zaken. Daarna besteedt een officier van justitie onder andere aandacht aan de samenwerking met ketenpartners in jeugdstrafrechtelijke zaken, in het bijzonder op ZSM.

Tijdens de tweede contactdag wordt, na een korte terugblik op de eerste contactdag, verder ingegaan op het materiële jeugdstrafrecht. Tijdens het middagdeel zetten een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming en een medewerker van de Jeugdreclassering hun rol in jeugdstrafrechtelijke zaken nader uiteen. De tweede contactdag wordt afgesloten door een stafjurist, die nader ingaat op de verklaring omtrent gedrag.

Opzet

De cursus bestaat uit vier dagdelen contactonderwijs op twee dagen met een tussenliggende periode tussen beide dagen. Er is volop gelegenheid tot discussie. Daarnaast bereiden deelnemers de cursus voor binnen de digitale leeromgeving MIJN SSR.

Voorkennis

Basiskennis van het strafrecht wordt verondersteld.

Docenten

 • mr. Claudia Rijnaarts

  Officier van justitie

 • mr. Danielle Verbree

  Stafjurist

Data, locaties, beschikbaarheid

Kosten: voor leden ZM: € 380,00 voor leden OM: € 200,00

Deze cursus volgen?

 • Stuur een aanvraag ter goedkeuring door naar je opleidingscoördinator en/of leidinggevende via onderstaand formulier.
 • Voor rio's: riobureau@ssr.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.