Rio-symposium 2018 – SSR

Rio-symposium 2018

Onder de toga - de eigenheid van de magistraat

  • 2
    november
  • Locatie: Hoge Raad der Nederlanden
  • Tijden: 13:30 t/m 18:00
  • Type: Evenement

Dankzij Napoleon hoeft de magistraat nooit meer na te denken over wat ze aan zullen trekken naar het werk. Napoleon schreef namelijk voor hoe rechterlijke ambtenaren zich behoren te kleden: in zwarte toga, voorzien van witte bef.

De toga verbergt namelijk onderlinge verschillen in rijkdom en afkomst, bedekt religieuze symbolen of andere tekens en laat de justitiabele weten dat de magistraat neutraal is en de voorliggende zaak zonder aanzien des persoons zal beoordelen. Maar in hoeverre bedekt de toga werkelijk de eigenheid? De vooroordelen en voorkeuren, opvattingen over maatschappij en politiek of levensovertuiging: laten die zich het zwijgen opleggen door het ambtskleed? En zo ja, is dat wel wenselijk?

Op 2 november 2018 vindt het derde Rio-symposium plaats in Den Haag (Hoge Raad). Tijdens deze dag laten inspirerende sprekers hun licht schijnen over de eigenheid van de magistraat. Naast een inhoudelijk interessante middag is het natuurlijk ook een unieke gelegenheid om elkaar te ontmoeten en onder het genot van een drankje kennis te maken met de Hoge Raad. Het symposium wordt afgesloten met een – door de Hoge Raad aangeboden – borrel. Lees verder en meld je aan!

Rio symposium

Rio-symposium 2018

Onder de toga – de eigenheid van de magistraat
Vrijdag 2 november 2018
13.30 – 18.00 uur
Hoge Raad, Korte Voorhout 8, Den Haag

Sprekers

Programma onder leiding van dagvoorzitter prof. mr. Ybo Buruma, raadsheer Hoge Raad.

Voordrachten

Mw. Khadija Arib, voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Mw. Arib vertelt haar visie over hoe eigen de magistraat mag zijn en praat over haar rol als Kamervoorzitter en de mate van ‘eigenheid’ die zij meebrengt. Mede vanuit haar culturele achtergrond.

Mw. Maria van de Schepop, president rechtbank Noord-Nederland en voormalig voorzitter NVvR.
Mw. Van de Schepop spreekt over de eigenheid van de rechtspraak als derde staatsmacht, hoe de rechterlijke macht zich in maatschappelijke discussies op het juiste moment kan en moet uitspreken en ook over leiderschap en cultuur binnen de rechtspraak.

Interview met drie magistraten

Onder leiding van prof. mr. Ybo Buruma is er een gesprek met drie ‘bonte magistraten’: Jan Moors (rechterlijk bestuurslid rechtbank Noord-Holland), Pieter van Rest (officier van justitie parket Noord-Nederland) en Sebastiaan Hermans (rechter rechtbank Oost-Brabant).

Programma

13.30 uur – Inloop met koffie en thee

14.00 uur – Ontvangst en opening door dagvoorzitter Ybo Buruma, raadsheer Hoge Raad

14.10 uur – Welkomstwoord door Gerard Tangenberg, voorzitter SSR

14.20 uur – Inleiding door Maarten Feteris, president Hoge Raad

14.30 uur – Voordracht Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

15.00 uur – Pauze met koffie, thee en fris

15.30 uur – Dagvoorzitter in gesprek met Jan Moors, rechterlijk bestuurslid rechtbank Noord-Holland, Pieter van Rest, officier van justitie parket Noord-Nederland en Sebastiaan Hermans, rechter rechtbank Oost-Brabant

16.00 uur – Voordracht Maria van de Schepop, president rechtbank Noord-Nederland en voormalig voorzitter NVvR

16.30 uur – Vragenronde met het publiek en magistraten

17.00 uur – Afsluiting en borrel

Voor wie?

Naast de rio’s, oio’s en raio’s zijn alle rechters, raadsheren en officieren van justitie die bij de initiële opleidingen betrokken zijn en interesse hebben in het onderwerp van harte welkom.

Aanmelden

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Rio’s kunnen voor het symposium één credit inzetten. Aanmelden kan door middel van een e-mail te sturen aan events@ssr.nl.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie en vragen over het symposium contact op met events@ssr.nl.

Het symposium wordt georganiseerd door de Hoge Raad en SSR.

Back to overview