Fred van Gulik – SSR

“Coaching is als een trektocht met een gids door de natuur”

Fred van GulikSoms genieten van een adembenemend uitzicht, een ander maal het beklimmen van een steile helling maar altijd resulterend in een tevreden gevoel en verlangen naar meer.

Ik ben Fred van Gulik en ik ben een nieuwsgierig mens en mateloos geïnteresseerd in het gedrag van mensen. Dat blijkt ook wel uit mijn uitgebreid CV. Veel functies in even zo vele segmenten van overheid en bedrijfsleven. Accountancy, gezondheidszorg, journalistiek, politie, onderwijs en laatstelijk als bestuurder bij de Rechtspraak. Op de één of andere manier speel ik steeds een rol bij veranderingsprocessen en innovatie. Daardoor heb ik een schat aan ervaring opgedaan vooral de laatste 10 tot 15 jaar in leidinggevende en toezichthoudende functies. Met ingang van 1 januari 2015 ga ik de rechtspraak verlaten en meer tijd vrijmaken voor andere leuke dingen zoals coaching. Ik blijf dan beschikbaar als extern coach voor de Rechtspraak.

Op 45 jarige leeftijd rondde ik mijn masteropleiding aan de Utrechtse School voor bestuurs- en organisatiekunde van de Universiteit van Utrecht af. Ik heb toen leren inzien dat het luisteren naar en vertrouwen op mijn buikgevoel ruimte moet krijgen bij het nemen van beslissingen. Als mensen zich senang voelen gedijt de organisatie waarvan zij deel uitmaken ook beter. Naast aandacht voor de ratio zeker aandacht voor de soms ingewikkeld ogende intermenselijke processen. Zeker in de huidige tijd waar veranderingen aan de orde van de dag zijn, is het vinden van stabiliteit en rust van waaruit je grip kunt krijgen op zaken soms lastig.

Werkwijze Fred van Gulik

Mijn stijl van coaching is het best te vergelijken met die van een sportcoach. Ik zal alles wat in mijn vermogen ligt inzetten om te zorgen dat de coachee zijn doel bereikt. Ik verwacht van de coachee openheid, eerlijkheid, motivatie en inzet. Mijn werkwijze zal zijn de coachee te begeleiden om zoveel mogelijk zelf te ontdekken waar zich mogelijke uitdagingen voordoen door een spiegel voor te houden, soms prikkelende vragen te stellen, mijn observaties en ervaring te delen en vooral te goed luisteren naar  de persoon achter het verhaal. Als we samen tot een  analyse zijn gekomen moet opnieuw de coachee aan de slag bij het vinden van een oplossing. Langs de lijn, fanatiek en duidelijk betrokken bij de mens en het proces, zal ik niet nalaten al gesticulerend aanwijzingen te geven die leiden tot het behalen van een bevredigend resultaat.