Visie op leren – SSR

SSR heeft in samenspraak met haar Raad van Eigenaren een visie op leren en ontwikkelen geformuleerd. Deze visie beschrijft hoe medewerkers uit de rechterlijke organisatie goed te laten leren en ontwikkelen teneinde rechtspraak, vervolging en opsporing te verbeteren. Voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie is het daarom van belang een cultuur te stimuleren waar een lerende houding vanzelfsprekend is.

SSR wil deze cultuur bevorderen waarin leren, ontwikkelen en reflecteren onderdelen zijn van het werk. In onze visie op leren en ontwikkelen wordt een leeractiviteit gezien als een interventie waarbij magistratelijk vakmanschap en een brede ontwikkeling van iedere medewerker uit de rechterlijke organisatie de leerinhoud bepalen. Twee andere belangrijke pijlers onder de visie zijn de eigen rol en verantwoordelijkheid van de lerende en de integratie van leren en werken. Het leren op het werk en leren van elkaar zijn de belangrijkste leervormen. Ook de effectiviteit van een leerinterventie is van belang. Hoe levert een leermoment zoveel mogelijk rendement in een zo kort mogelijke tijd?

Al deze invalshoeken betekenen een uitdaging in de ontwikkeling van een leerinterventie. Uiteindelijk is mede door samenwerking met alle betrokken partijen zoals docenten, leidinggevenden en medewerkers uit de rechterlijke organisatie het aanbod om te leren en te ontwikkelen toegesneden op de cultuur, de praktijk van en de behoefte uit de rechterlijke organisatie.

Download de visie op leren en ontwikkelen van SSR (pdf)