Camiel Borghuis werkt al ruim vijf jaar bij SSR. De eerste twee jaar in de rol van cursusmanager en sinds drie jaar als adviseur online onderwijs. Camiel: “In deze uitdagende functie adviseer ik onder andere collega’s en docenten over vernieuwende vormen en mogelijkheden van blended en online leeroplossingen. Daarnaast stimuleer ik het proces van onderwijsvernieuwing bij SSR.” Benieuwd wat een adviseur online onderwijs allemaal doet? Je leest het in dit interview met Camiel.

Kun je jouw rol binnen SSR beschrijven?

“Samen met mijn collega’s ondersteun en begeleid ik de ontwikkeling en productie van ons online onderwijsaanbod, in het bijzonder de ontwikkeling van e-learnings. Verder begeleid ik het proces waarin leerdoelen worden omgezet in interactieve content, die gebouwd kan worden door een assistent digitale leeromgeving. Ook spar ik regelmatig met collega’s en denk ik mee over het inzetten van de meest effectieve leervormen die SSR te bieden heeft (e-learnings, cursussen op locatie, en/of zelfstudie).

Naast mijn reguliere werkzaamheden ben ik lid van twee projectgroepen, waaronder het project nieuw Wetboek van Strafvordering. Mijn rol is dat ik met name kijk naar de mogelijkheden om met online onderwijs deze transitie te versoepelen met een zo laag mogelijke opleidingsdruk. Daarnaast zit ik in de werkgroep AI/legal tech waarin ik onderzoek of AI ook een toegevoegde waarde kan hebben in het ontwikkelen van (online) onderwijs. Dit alles maakt het heel uitdagend én creatief werk.”

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

“Iedere ontwikkel- of verbeterklus is eigenlijk een (mini)project dat ik goed moet voorbereiden. Vaak voer je meerdere overleggen waaruit weer actiepunten voortvloeien. Die terugkerende cyclus neemt een flinke hap uit mijn agenda. Soms moet ik docenten overtuigen dat een e-learning voor een bepaalde cursus veel beter zal werken dan een traditionele cursus op locatie. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot. Ik probeer ook dagdelen te blokken in mijn agenda om aan de slag te gaan met projecten voor op de lange termijn. Zoals het verbeteren van de online leeromgeving MIJN SSR en het uitproberen van nieuwe tools.”

Wat maakt dat jij vol enthousiasme naar je werk gaat?

“Samenwerken! Ik krijg veel energie van het sparren met cursusmanagers, docenten en mijn teamgenoten binnen iSSR. Daarnaast vind ik het ook heel leuk om na te denken over lange termijn verbeteringen en daarmee aan de slag te gaan. Ik vind het ook tof dat elke cursus en e-learning maatwerk vraagt. De leerdoelen zijn anders, de docenten, het materiaal dat al bestaat.. dit zorgt ervoor dat je steeds nieuwe en creatieve oplossingen kunt bedenken.”

Op welk(e) project(en) of resultaat/resultaten ben je het meest trots?

“We zijn eind 2023 al begonnen met het onderzoeken hoe we MIJN SSR kunnen verbeteren. Ik ben vooral trots op hoe we, in samenwerking met de rest van de organisatie, heel stapsgewijs tot een uitwerking komen. Tijdens het hele verbetertraject hebben we nauw samengewerkt met de opleidingsteams. Zo begonnen we met het ophalen van wensen (‘wat zou een leeromgeving bij SSR allemaal moeten kunnen?’) . Vervolgens zijn we op basis van die wensen begin ’24 een offerteprocedure gestart. In de tweede helft van ’24 zijn we met een afvaardiging binnen de opleidingsteams (de adviesgroep) in workshops gaan onderzoeken hoe de vormgeving en inrichting van MIJN SSR zo goed mogelijk aansluit op (de doelgroepen van) SSR. Dit jaar staat in het teken van plannen, bouwen en testen. Zodat we dan, zodra we  met SSR verhuizen, de nieuwe look & feel van MIJN SSR kunnen lanceren!”

Hoe helpt SSR bij jouw carrière?

“SSR biedt een fijne omgeving om jezelf te ontwikkelen en nieuwe stappen te zetten. Zo ben ik van cursusmanager doorgegroeid naar adviseur online onderwijs. In 2023 heb ik een postbachelor E-learning kunnen doen om mijn kennis uit te breiden. Ik ervaar genoeg ruimte om zelf invulling te geven aan mijn ambities en aan leuke projecten te werken, waardoor ik mij hier steeds verder kan ontwikkelen.”

Wat typeert de werksfeer bij SSR?

“De sfeer is heel gemoedelijk. Iedereen is aardig, behulpzaam en betrokken. Daarnaast weten we werk en plezier goed te combineren: tijdens het eindejaarsfeest ontdek je ineens dat we niet alleen hard werken, maar ook weten hoe je een feestje bouwt! ?”

Ook bij SSR aan de slag?

Bekijk onze vacatures!