“Het is een eer om lector bij SSR te zijn”

Ontdek de wereld van SSR’s lectoraat door de lens van Joke Halk en Paul Scholte. Met enthousiasme en toewijding geven zij in dit interview een kijkje achter de schermen.

Joke Halk is sinds januari ’19 lector civiel recht bij SSR, gedetacheerd vanuit de Rechtbank Rotterdam waar zij als civiele rechter werkt. Paul Scholte, voormalig bestuurder bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch en het hof Arnhem-Leeuwarden, is sinds januari ’23 kwartiermaker bij SSR.

Passend onderwijs maken

Joke: “Elke dag als lector civiel recht bij SSR is uniek. Mijn werk draait om het creëren van opleidingsaanbod voor rechtbankcollega’s; altijd actueel en op maat gemaakt. Jaarlijks controleer ik met mijn team of het aanbod nog up-to-date is. Ik neem ook deel aan landelijke vakinhoudelijke overleggen (LOV) om (nieuwe) waardevolle cursussen te ontwikkelen. Samen met mijn team geef ik hier vorm aan. Als lector geef je overigens geen les. Ik doe dat toevallig wel bij SSR, maar dat valt niet binnen mijn lectorale functie.”

Paul vult aan: “Als kwartiermaker onderzoek ik of een lector op het gebied van bedrijfsvoering waardevol is voor de Rechtspraak. Mijn onderzoek toont aan dat dit zeker nuttig is en waardevol kan zijn. Daarom werk ik nu aan het vormgeven van deze functie en de processen die komen kijken bij het werk.”

Agendabeheer

Paul: “Naast kwartiermaker bij SSR, ben ik ook directeur bedrijfsvoering bij TU Eindhoven. Agendabeheer is cruciaal om tussen beide banen te balanceren.” Joke beaamt: “Managementassistenten helpen ons daarbij goed. Met een strakke agenda verdeel ik mijn tijd tussen de rechtbank en SSR. Ik heb vaste dagen die ik werk voor Rechtbank Rotterdam en vaste dagen die ik werk als lector bij SSR. Ik vind beide banen zo leuk dat ik het niet erg vind dat het druk kan zijn.”

Diverse werkzaamheden

Joke: “Op dinsdag ben ik bij SSR aanwezig en heb ik veel overleg. Standaard zijn het lectorenoverleg en een vergadering met de senior cursusmanager. Zij bewaakt de grote lijnen en ondersteunt mij, waardoor mijn werk gestructureerder is geworden. Wanneer ik thuiswerk, lees ik bijvoorbeeld een visitatierapport om te zien wat ik daar als lector van vind. Ik word ook regelmatig uitgenodigd om bijvoorbeeld een SSR-themadag in te leiden.”

Paul voegt toe: “Ik heb ook regelmatig overleg met externen over welke opleidingen we kunnen aanbieden en nodig hebben. Als lector moet je knopen doorhakken om consistentie in het cursusaanbod te bewaren en te bereiken.”

Trots op SSR

Paul geniet van het contact met cursusmanagers en ziet het aanbod groeien. Joke waardeert vooral het meedenken op juridische inhoud. Beiden zijn trots op de bijdrage die ze met deze functies leveren aan de Rechtspraak. SSR biedt een unieke kans om ervaring over te dragen en werkelijk verandering te brengen in de rechterlijke organisatie. Paul: “Bij SSR kun je daadwerkelijk iets veranderen. Je kunt het niveau van collega’s op een bepaald onderwerp gelijktrekken door bijvoorbeeld iedereen in de Rechtspraak dezelfde cursus te laten volgen.”

Joke benadrukt: “Ik ben erg trots op de producten die we maken en de vooruitgang die SSR heeft geboekt tijdens de coronapandemie. Op digitaal gebied bieden we 24/7 onderwijs aan in de vorm van e-learnings. Deze behandelen onderwerpen die te klein zijn voor een volledige cursus, maar wel zeer waardevol en relevant zijn. Soms zijn het bijna games. Onlangs volgde ik er één en het was zo leuk dat ik de tijd gewoon vergat.”

Word lector bij SSR

Na vijf jaar draagt Joke het stokje over aan de volgende lector. Ze zegt: “Ik heb de afgelopen vijf jaar bijgedragen aan het onderwijs voor collega’s en veel geleerd. Het is voor mij een waardevolle ervaring geweest. Samen met collega’s zorg je ervoor dat collega’s goed geschoold worden. Het feit dat SSR zoiets belangrijks aan mij heeft toevertrouwd, vind ik écht een eer.”

Ook lector worden bij SSR? Bekijk hier de vacatures: Vacatures – SSR

 

Nieuwsoverzicht