Leertraject startend gerechtsjurist – SSR

Het leertraject startend gerechtsjurist bereidt gerechtsjuristen en sectoroverstappers in ongeveer zes maanden voor om aan de slag te gaan. Voor alle vakgebieden biedt SSR een leertraject aan: bestuursrecht, civiel recht (handelsrecht) en kanton, civiel recht (familie- en jeugdrecht) en strafrecht.

Doelgroep

Het leertraject voor de startende gerechtsjurist is bedoeld voor gerechtsjuristen die wo- of hbo-rechten afgestudeerd zijn. Ook andere bij Justitie werkzame collega’s met een gelijkwaardig instroomniveau kunnen het traject volgen wanneer zij (binnenkort) in de functie van gerechtsjurist gaan werken.

Verplichte en keuze-leeractiviteiten

In het verlengde van de rio-opleiding heeft SSR het leertraject startend gerechtsjurist opgesplitst in een vast en een flexibel deel. Hiermee sluit de opleiding beter aan bij het werk in de praktijk. De leertrajecten bestaan uit leeractiviteiten die SSR ook in haar permanente educatie (PE) aanbiedt. Naast een aantal verplichte leeractiviteiten (algemeen en voor iedereen waardevol) zijn er ook keuze-leeractiviteiten. Zo kun je activiteiten kiezen die vooral voor jou interessant zijn en aansluiten bij jouw (komende) werkzaamheden. Na afloop verschijnt iedere gevolgde leeractiviteit in jouw cursushistorie.

Overzicht leertrajecten

Hieronder vind je per vakgebied een overzicht met de verplichte en de keuze-leeractiviteiten die SSR aanbiedt.

Bestuursrecht

Verplicht:

Bestuursrecht algemeen

Keuze:

Bestuursrecht algemeen

Belastingrecht

Omgevingsrecht

Als zelfstudie wordt aangeboden:

Sociaal recht

Varia

Vreemdelingenrecht

Civiel recht, handel en kanton

Verplicht:

Keuze:

Civiel recht, personen- en familierecht

Verplicht:

Keuze:

Strafrecht

Verplicht:

 Keuze:

Inschrijven?

De leertrajecten startend gerechtsjurist worden het hele jaar door aangeboden. Je kunt je op elk gewenst moment aanmelden via het inschrijfformulier.

Bij jouw aanmelding geef je zowel het gewenste vakgebied als de gewenste keuze-leeractiviteiten aan. SSR maakt vervolgens op basis van beschikbaarheid – en de reeds geplande leeractiviteiten – een voorstel voor de te volgen leeractiviteiten. Na akkoord word je ingeschreven.