“Als lector bij SSR zit je er middenin”

Herma Lutjes is lector voor de Rio-opleiding bij SSR. Naast haar werk als lector is ze kernopleider en werkt ze twee dagen per week als rechter bij de rechtbank Overijssel. Jord Boonstra is lector Civiel bij SSR. Daarnaast is hij juridische adviseur bij de rechtbank Rotterdam. In dit interview vroegen we hen naar de invulling van hun functie als lector bij SSR.

Verwachting en praktijk

Herma: Ik was al kernopleider bij de Rio-opleiding, dus ik weet hoe die opleiding in de praktijk uitgevoerd wordt. Als lector hoopte ik zelf aan de knoppen te kunnen zitten. Ik zag het als een kans om vanuit mijn ervaringen in de werkpraktijk actief mee te kunnen denken over de inrichting van de opleiding. Jord: Ook ik was al docent bij SSR. En als docent vond ik het al erg leuk om me inhoudelijk met mijn cursussen te bemoeien. Als lector kan ik mij nu  met het héle pakket aan civiele cursussen bemoeien.

Jord vervolgt: Ik was vooraf wel een beetje bang dat ik heel veel dingen moest regelen, maar dat valt heel erg mee. Ik denk graag na over de inhoud van het civiele cursusaanbod, maar je moet mij niet laten plannen of iets dergelijks. Dat gaat snel mis. Maar gelukkig doen andere collega’s dat. En die praktische afstemming viel snel op zijn plek. Tot nu toe bevalt het dan ook heel erg goed. Het is eigenlijk nog een stuk leuker dan ik dacht! Herma: Die praktische invulling, dat was voor mij in het begin wel eens zoeken. Hoe bereik je zo effectief mogelijk je doelen in een al bestaande organisatie? Ook gezien de beperkte tijd die je als lector hebt. Als rechter ben je gewend dat je een dossier hebt waar je een uitspraak over doet. Praktischer wordt het niet. Dit zijn daarentegen vaak wat langduriger trajecten. Jord: Als je het vergelijkt met dossiers afhandelen in de rechtbank, dan gaan de processen hier misschien wel trager, maar als je het vergelijkt met projecten bij de rechtbank, dan gaan de zaken hier toch echt wel sneller. En het valt mij ook op dat SSR een positieve organisatie is. Iedereen is enthousiast over nieuwe dingen en werkt daar graag aan mee.

Schakel

Herma: Als lector zit je er middenin. Je bent een belangrijke schakel tussen het nadenken over en het vormgeven van de opleiding en wat de praktijk van het werk bij de gerechten vraagt. Het is juist die eigen praktische ervaring van de werkvloer die je als lector meeneemt naar SSR. Jord: Maar we vragen ook expliciet naar de behoeften bij de gerechten en de expertgroepen. En als we daarmee aan de slag zijn gegaan, gaan we vervolgens ook weer terug naar die gerechten om te toetsen of het allemaal klopt waar we mee bezig zijn. En als lector zit je daar inderdaad middenin. Herma: Ik zit er als kernopleider ook nog eens met mijn neus bovenop hoe dingen kunnen uitpakken voor rio’s of praktijkopleiders. En als dat niet optimaal is, dan kan ik gelijk over een oplossing denken, zo is de cirkel weer rond. Het is hartstikke leuk dat je samen met die SSR-collega’s heel dicht op de kwaliteit van dat aanbod zit.

Jord: Je bent als lector echt een brug tussen SSR en de gerechten. Jij bent er ook om heen en weer te lopen over die brug. Daar past trouwens geen afwachtende houding bij. Je moet het leuk vinden om proactief het contact met iedereen te zoeken. Met docenten, cursusmanagers en expertgroepen en andere contactpersonen bij de gerechten. Maar ik vind juist die breedte van alle contacten die je legt een leuk onderdeel van het werk. Herma concludeert: Het is druk, maar juist die afwisseling van werkzaamheden maakt het ook aantrekkelijk, dat geeft veel energie!

Heb je interesse voor de functie van lector bij SSR? Kijk op onze vacaturepagina!

 

Nieuwsoverzicht