Congres Femicide op 25 november in Utrecht

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. In tachtig procent van de gevallen door een partner, ex-partner of familielid (femicide). Nederland staat daarmee in de top drie van Europa. Rechters, officieren van justitie en advocaten hebben een belangrijke taak bij de berechting van femicide. Maar ook – en minstens zo belangrijk – in de zaken waarin sprake is van andere vormen van (ex-)partnergeweld als stalking en (ernstige) mishandeling en het (nog) niet tot femicide is gekomen.

Wil je meer weten over ‘rode vlaggen’ en patronen die kunnen leiden tot femicide? Ben je geïnteresseerd in het vergroten van je kennis over de juridische kaders voor aanpak en verdere preventie? Of ben je kritisch over de huidige werkwijze en heb je ideeën hoe dit verbeterd kan worden? Houd maandag 25 november 2024 dan vrij in je agenda en schrijf je in voor dit congres. Diverse experts en boeiende sprekers nemen je tijdens plenaire lezingen en themasessies mee in de ontwikkelingen rondom geweld tegen vrouwen. Hierbij wordt de focus gelegd op jouw rol als togadrager en de mogelijkheden die je hebt om adequaat te reageren.

Het programma
In de ochtend van het congres worden drie plenaire presentaties gegeven. Pascale Franck, oprichter van het Family Justice Center in Antwerpen, komt spreken over het begrip Intieme Terreur. Wat verstaan we hier onder en waar hebben we het met elkaar over tijdens dit congres? Katinka Lünneman werkt als senior onderzoeker bij het Verwey Jonker instituut en staat stil bij geweld in gezinnen en gezinsprofielen. Richard Korver, advocaat, sluit de ochtend af met een bijdrage over slachtofferadvocatuur in huiselijk geweld zaken.

Tijdens de middag staan er verschillende themasessies op het programma over diverse onderwerpen. Onderwerpen die besproken worden zijn onder andere: typen stalkers, non-fatale verwurging, huiselijk geweld in familiezaken, intergenerationeel trauma, samenwerking in de keten en er komt een ervaringsdeskundige spreken. Wij kijken ernaar uit je te verwelkomen en samen onze kennis te vergroten en ervaringen te delen.

Meld je nu aan
Het congres is toegankelijk voor maximaal 300 personen. De doelgroep voor dit congres is: raadsheren, rechters (in opleiding), advocaten-generaal, officieren van justitie (in opleiding), adjunct officieren van justitie (in opleiding), juridische ondersteuning van de gerechten en parketten en advocaten, allen werkzaam in het strafrecht of in het familierecht.

Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst, maar SSR kan een verdeling naar werkplek of functie toepassen wanneer het maximaal aantal aanmeldingen is overschreden. Klik hier om je aan te melden. Ben je werkzaam in de advocatuur? Meld je dan hier aan.

 

SSR Meestervertellers podcast over femicide

Femicide, de term is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor een afschuwelijk fenomeen: het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn. Maar is elke vrouw die vermoord wordt dan ook slachtoffer van femicide? En zouden deze zaken door een rechter anders behandeld moeten worden? In deze aflevering van SSR Meestervertellers gaat bijzonder hoogleraar Janine Janssen in gesprek met Daan Langkamp over onder meer de juridische kant van femicide. Eén woord blijkt hierbij allerbelangrijkste: preventie.

In de podcast SSR Meestervertellers hoor je inspirerende verhalen over onderwerpen die spelen binnen de rechterlijke organisatie. SSR Meestervertellers beluister je waar en wanneer je wilt via ssr.nl/podcast, Spotify, of via je podcast app. Geen aflevering missen? Abonneer je dan.

Nieuwsoverzicht