Onder de waterlijn: ontwikkelen en interveniëren bij stagn.
Omgaan met stagnatie in de Rio-opleiding
Iedere opleider krijgt wel eens te maken met een stagnerende rio. Wat veroorzaakt die stagnatie? Hoe werkt leren en expertise ontwikkeling, wat doen stress en zelfhandhaving? Welke interventiemogelijkheden staan tot de beschikking van de praktijkopleider en wat als dat niet helpt? Wat probeert hij allemaal om het leerproces op gang te krijgen? Wat werkte wel, wat werkte niet?
Tijdens deze trainingsdag staan ervaringen als opleider centraal en verdiept de praktijkopleider zich in wat er beweegt onder de waterlijn, bij rio en opleider. Samen met collega’s analyseert de opleider (eigen) praktijkervaringen met lessen voor de toekomst en oefent hij met het toepassen van ander gedrag en nieuw aangeleerde interventies.
Doel
Na afloop van de leeractiviteit kan de deelnemer:
- De factoren (bijv. persoonlijkheidskenmerken, stress etc.) voor leren en ontwikkelen analyseren;
- Mogelijke oorzaken van stagnatie herkennen;
- Mogelijke interventies inzetten;
- Reflecteren op eigen handelen in de rol van praktijkopleider;
- Een situatie van verschillende invalshoeken beredeneren;
- Verschillende gesprekstechnieken inzetten om een complete situatie bespreekbaar te maken met de rio.
Doelgroep
Praktijkopleiders Rio-opleiding.
Inhoud
Onderwerpen van gesprek zijn het competentiemodel, leren en het brein, zelfbeeld management, dramadriehoek, opstelling en positionering, stimulerende gespreksvoering.
Deze interactieve workshop bestaat uit opdrachten, plenaire behandeling van theorie, casuïstiek bespreking in subgroepen, uitwisseling van ervaringen en tips.
Cursusdag(en)
Kosten:
Voor leden ZM (2025): € 0,00
Voor leden ZM (2026): € 0,00