Moreel Beraad – Familie & Jeugd
Reflecteren als gerechtsjurist of rechter/raadsheer op een moreel dilemma
Wat te doen als mijn keuze op korte termijn de persoon schaadt, maar op lange termijn de persoon vooruithelpt? Moet ik de fout die ik maakte (maar waarvan niemand wat heeft gemerkt) bespreekbaar maken? Heb ik in de vorige zaak de juiste beslissing genomen? Wat te doen nu de uithuisplaatsing noodzakelijk is, maar er geen goede plek beschikbaar is voor dit kind? Welke zaken laat ik op de plank liggen, nu we een capaciteitstekort hebben? Herkenbare vragen? Dan is een moreel beraad wellicht iets voor jou.
Doel
Elk moreel beraad ziet er anders uit. Met de groep deelnemers bepaal je het thema en welke casus(sen) centraal staan. De volgende doelen komen in elk moreel beraad aan bod.
Gedragsdoelen
- je formuleert een casuïstiek met een kernvraag rondom een moreel dilemma OF je onderzoekt jouw eigen dilemma of keuze aan de hand van de casuïstiek van een ander;
- je voert een gesprek volgens één van de methodieken van moreel beraad;
- je komt tot een oplossing, aanpak of beslissing waar je achter staat én uitleg over kan geven.
Resultaatdoelen op individueel niveau
- je krijgt (meer) inzicht in de waarden, normen, principes, deugden en overtuigingen van jezelf en anderen;
- je kan een keuze rondom een dilemma in het vervolg sneller nemen en beter loslaten.
Resultaatdoelen op teamniveau
- een meer gezamenlijke visie op een werkthema;
- een open werksfeer;
- geven van constructieve feedback en tegenspraak;
- meer draagvlak voor een te nemen/genomen beslissing.
Doelgroep
Alle rechters/raadsheren en/of gerechtsjuristen van de sector Familie & Jeugd.
Inhoud
Tijdens een moreel beraad bespreek je zogenoemde morele dillema’s: keuzes die je nu eenmaal moet maken vanwege je functie, maar waarbij beide opties een nadeel hebben en jouw waarden in conflict zijn. Je moet een beslissing nemen, maar er lijkt geen goede uitkomst mogelijk te zijn. Je bent als rechter/raadsheer of jurist een mens met hoofd, hart en buik: je buik verraadt gevoelens (vaak een ‘klem’ of ‘ongerustheid’), je hart koestert voor jou belangrijke waardes, je hoofd kent twijfel en wil reflecteren. Alle 3 worden benut in een moreel beraad om tot een weloverwogen oordeel te komen.
Wij faciliteren Morele Beraden waarin je met een groep van rond de 8 collega’s uit dezelfde sector in circa 2 uur een onderzoekend gesprek aangaat. Verschillende invalshoeken, tegenstrijdige belangen, diverse opties, voor-en nadelen én eigen aannames en overtuigingen worden uitvoerig in beeld gebracht. Dit alles gebeurt onder begeleiding van twee gespecialiseerde gespreksbegeleiders: iemand vanuit de Rechtspraak én iemand van ‘buiten’ (bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs).
Onze gespreksbegeleiders:
- hebben een gespecialiseerde opleiding gevolgd om dit reflectie-instrument te begeleiden;
- gaan methodisch te werk om te zorgen voor een gestructureerde manier van reflecteren;
- blijven op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied door bij- en nascholingen.
Voorkennis
Om te komen tot een goed Moreel Beraad is het nodig dat je een open, onderzoekende houding hebt en vertrouwelijk omgaat met de besproken informatie. Daarnaast ervaar je in jouw werk weleens een moreel dilemma óf wil je meedenken over het dilemma van een collega.
Bijzonderheden
Er zijn twee mogelijkheden om een Moreel Beraad te volgen:
- Je sluit je als individu aan bij de al geplande Morele Beraden rondom een bepaald thema. We bieden deze aan voor rechters/raadsheren, gerechtsjuristen of een mix hiervan. Deze vinden plaats op een SSR-locatie. Zie ‘Geplande uitvoeringen’.
- Je meldt je aan met een groep van circa 8 collega’s voor een incompany Moreel Beraad bij jouw eigen gerecht of hof. Neem in dat geval contact met ons op via professionelereflectie@ssr.nl